Obljetnica

Limena glazba ukras Ljubuškog još od davne 1932. godine

27.08.2021.
u 18:15

Limena glazba ukras je i ponos svakog grada ili bilo kojeg drugog manjeg mjesta koje je ima te ustrajno i ljubomorno njeguje i čuva. Reski zvuci budnica i koračnica u različitim prigodama razveseljavaju ljude i bude lijepe i uzvišene osjećaje, piše Večernji list BiH. 

Duga tradicija

Posebice su ponosni žitelji gdje limena glazba ima dugu tradiciju. U tu skupinu spadaju Ljubuški i Ljubušaci. Njihova Limena glazba vuče korijene od prije 90 godina, točnije od 1932. godine, kada ju je na Humcu pokrenuo franjevac fra Rudo Mikulić. Prema sjećanjima sudionika i zapisima u nekim publikacijama, te 1932. godine kupljena su glazbala iz češke tvornice Josepha Lidla iz Brna dobrovoljnim prilozima župljana. Dopremljena su vlakom u Čapljinu i to je izazvalo sveopće oduševljenje i općenarodno veselje. Humački gvardijan je darovao zaprežna kola koja su svečano okićena i u velikoj razdraganosti upućena u Čapljinu po glazbala. Tek rođena humačka Limena glazba dobila je 21 glazbeni instrument. Za sviranje se javilo 75 mladića. Prvi nastup imali su na Novu godinu 1933. godine. Limena glazba je djelovala u sklopu Društva sv. Ante. Nakon Drugog svjetskog rata, Društvo sv. Ante je raspušteno, a Limena glazba je prešla pod okrilje države. Nastupali su na ondašnjim političkim i društvenim proslavama i priredbama i uglavnom svirali koračnice. Svoju zlatnu obljetnicu, 50 godina djelovanja i rada, ljubuška Limena glazba je obilježila 1982. godine. Zastoj je nastao i tijekom Domovinskog rata, no po njegovu okončanju rad se obnovio. Nažalost, zbog različitih problema i nepovoljnih vanjskih i unutarnjih silnica, dolazi do gašenja. Posljednji nastup imali su na božićnom koncertu na Humcu 2007. godine.

Ponovno pokretanje

Muk je trajao više od deset godina, puk se pitao – što je s našom Limenom glazbom?! Prije nešto više od tri godine, ponovno se krenulo s mrtve točke. Glavni pokretač i organizator postupnog okupljanja, obnavljanja i vježbanja bio je humački gvardijan fra Dario Dodig.

“Sljedeće godine slavit će se 90. obljetnica i za to ćemo se posebno pripremiti, vjerujem jednim velikim gala koncertom – kaže prof. Joško Slišković, kapelnik Limene glazbe Humac. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?