TKO BI REKAO

Liječnik otkrio zašto je puštanje brade zapravo dobro za muškarce

brada
02.12.2021.
u 08:08

Ona vas sprječava da slučajno trljate ulja koja proizvode vaše žlijezde lojnice koje održavaju vašu kožu nauljenom i hidratiziranom

Liječnik Karan Raj je na svom TikTok računu  otkrio da bi puštanje dlačica na licu moglo biti čišće i sigurnije nego da se redovito brijete, kako prenosi LADBible.

Obraćajući se svojim sljedbenicima, Raj je objasnio: "Prema znanosti, puštanje brade moglo bi biti dobro za vas. Brada bi mogla biti čišća nego bez brade. Studija koja je uspoređivala bolničke radnike s bradom i bez brade pokazala je da su čisto obrijana lica tri puta veća vjerojatnost da nose MRSA (bakteriju stafilokoka)."

To može biti zato što brijanje stvara mikroabrazije koje su savršeno mjesto za razmnožavanje ovih bakterija, dok brada zapravo može pružiti super meku kožu. To se događa jer brada ne samo da štiti kožu od starenja blokirajući izlaganje suncu, već brada djeluje i kao prepreka koja vas sprječava da stalno dodirujete kožu oko lica.

"Ona vas sprječava da slučajno trljate ulja koja proizvode vaše žlijezde lojnice koje održavaju vašu kožu nauljenom i hidratiziranom", otkrio je.

Dalje je dodao: "Brada bi mogla smanjiti rizik od opeklina i raka kože na bradatim područjima. Postoje dokazi da dlake na licu smanjuju izloženost UV svjetlu za trećinu u usporedbi s čisto obrijanim licima."

Video je pogledan preko 260.000 puta i dobio je gotovo 30.000 lajkova.

Komentirajući objavu, jedna je osoba napisala: "A moja žena je rekla da sam postao previše lijen za brijanje, sada joj mogu pokazati liječničku poruku."

"Sada imam više razloga da zadržim bradu! Ne samo da izbjegavam izgledati kao tinejdžer", glasio je jedan komentar.

Njegov video možete pogledati OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije