"HUMANI" RAZLOZI

Liječnik koji je izumio prvu strojnicu imao je vrlo zanimljive motive

26.02.2023.
u 14:34

Izum strojnice bio je velika prekretnica u povijesti ratovanja. Strojnica je oružje koje može pucati brzo i kontinuirano, s razornim učincima po neprijatelja. Prvu uspješnu strojnicu izumio je Richard Jordan Gatling 1861. godine.

Richard Jordan Gatling bio je američki izumitelj, liječnik koji je doktorirao medicinu, rođen 1818. godine u Sjevernoj Karolini. Bio je vješt inženjer i izumitelj koji je već patentirao nekoliko drugih izuma prije nego što je došao na ideju strojnice. Njegov izum bio je motiviran njegovom željom da smanji broj vojnika potrebnih za borbu u ratovima, čime se minimiziraju žrtve.

U to su se vrijeme ratovi obično vodili jednostavnim puškama i mušketama, što je zahtijevalo vješte vojnike za nišanjenje, pucanje i ponovno punjenje. Taj je proces bio dugotrajan i često je rezultirao izlaganjem vojnika neprijateljskoj vatri kroz duže vrijeme, što ih je činilo ranjivim na napad. Gatling je vjerovao kako strojnica, koja može ispaliti više metaka u minuti, može promijeniti način na koji se vode ratovi, učiniti ih učinkovitijima i manje smrtonosnima.

Još jedna motivacija iza Gatlingovog izuma bilo je njegovo uvjerenje kako će pomoći bržem okončanju ratova. Gatling je bio pacifist i čvrsto je vjerovao da je rat užasno rasipanje ljudskih života i resursa. Smatrao je kako bi izum strojnice mogao dovesti ratove do brzog i odlučnog kraja, čime bi se smanjila ukupna patnja uzrokovana oružanim sukobima.

No ne može se zanemariti ni njegova želja za zaradom. Uvidio je potencijalnu komercijalnu vrijednost svog izuma i neumorno je radio na njegovu promoviranju i plasiranju na tržište. Vjerovao je da se mitraljez može prodati vladama i vojskama diljem svijeta, što je na kraju i bio slučaj.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije