Stanovnici BiH godišnje konzumiraju lijekove u vrijednosti većoj od 800,000.000 KM

Liječnici u RS-u propisuju oko 15.000 recepata za lijekove dnevno

04.09.2023.
u 20:20

U prvoj polovini ove godine samo stanovnici RS-a popili su lijekova u vrijednosti od 33,6 milijuna KM, što znači da su liječnici izdavali oko 15.500 recepata dnevno.

Činjenica da stanovništvo Bosne i Hercegovine stari, odnosno da svih godina ova zemlja ima sve veći broj stanovnika starosti 65+, osim toga što opterećuje mirovinski fond te poduzetnicima otežava pronalazak kvalificirane radne snage, zahtijeva i dodatna ulaganja u zdravstvo, odnosno više novca za lijekove, piše Večernji list BiH.

Naime, prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u prvoj polovini ove godine samo stanovnici ovog bh. entiteta popili su lijekova u vrijednosti od 33,6 milijuna KM, što znači da su liječnici izdavali oko 15.500 recepata dnevno.

Vrijednost

Kada je riječ o vrstama lijekova, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske naveli su kako je od 2,82 milijuna recepata koji su ispisani u prvih šest mjeseci ove godine, najčešće propisivan lijek metformin, koji se koristi u liječenju dijabetesa melitusa tipa 2.

Uspoređujući podatke s prošlom godinom, vidljiv je značajan porast potrošnje lijekova. Naime, isti podaci pokazuju kako su u prvih šest mjeseci prošle godine na području Republike Srpske izdana 2,73 milijuna recepata za lijekove vrijedna ukupno 31,3 milijuna KM. Inače, prema ranije objavljenim podacima, stanovnici Bosne i Hercegovine godišnje konzumiraju lijekova u vrijednosti većoj od 800,000.000 konvertibilnih maraka.

Prema izvješću Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, promet lijekova koji imaju dozvolu za promet u Bosni i Hercegovini u 2021. godini iznosio je ukupno 812,370.845 konvertibilnih maraka. Od navedenog iznosa na promet domaćih proizvođača odnose se lijekovi u vrijednosti 142,008.051,97 KM, dok realizirani uvoz lijekova inozemnih proizvođača iznosi 670,362.793,03 konvertibilne marke.

Kada je riječ o vrstama lijekova koji se najčešće konzumiraju u BiH, među najčešćim, prema navedenom izvješću, našli su se pantoprazol (primjenjuje se u liječenju peptičnih poremećaja vezanih uz pojačanu sekreciju kiseline), acetilsalicilna kiselina (u našim krajevima poznata pod tvorničkim imenima kao Aspirin ili Andol), trastuzumab (antitumorski lijek – često se koristi kod karcinoma dojke), rivaroksaban (djeluje blokiranjem faktora zgrušavanja krvi), bevacizumab (indiciran za liječenje odraslih bolesnika s metastatskim karcinomom kolona ili rektuma), enoksaparin (lijekovi s djelovanjem na mehanizam zgrušavanja krvi), pertuzumab (koristi se za liječenje karcinoma dojke), insulin glargin (u liječenju dijabetesa), paracetamol (blagi analgetik i antipiretik) te pembrolizumab (za liječenje odraslih i djece s tumorima poput melanoma).

Hrana na recept

Podaci Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine govore kako je tijekom 2009. godine u ovoj zemlji promet lijekova iznosio 467,154.671,81 KM, godinu poslije 526,147.606,05 KM, dok je 2011. godine taj iznos bio 511,854.605,78 KM.

Kada je riječ o zdravstvenim osiguranicima Republike Srpske, od sredine ove godine, uz lijekove, na esencijalnu listu uvrštene su i određene vrste hrane. Kako su objasnili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a, oboljelima od rijetkih bolesti od lipnja ove godine omogućeno je da na recept dobivaju hranu za posebne medicinske namjene jer je počela s primjenom izmijenjena lista lijekova koji se izdaju na recept. Zaključili su kako je i u veljači ove godine uvršteno 12 lijekova na listu A1 lijekova koji se izdaju na recept, također za oboljele od rijetkih bolesti i pojedina druga teška oboljenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije