Fenomen odlaska poprima epidemijske karakteristike

Liječnici odlaze u inozemstvo ili mirovinu, a novih u BiH nema

liječnici
28.02.2024.
u 21:50

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procijenila je da će se do 2030. pojaviti globalni nedostatak od 18 milijuna liječnika i medicinskih sestara. Taj trend će pogoditi, uglavnom, zemlje s nižim dohotkom

Sve veći broj liječnika i medicinskih sestara napušta BiH tragajući za bolje plaćenim poslom, a njihovo najčešće odredište su države članice Europske unije, poput Njemačke, ali i Hrvatska i Slovenija. Fenomen odlaska liječnika iz BiH poprima epidemijske karakteristike, a odlaze oni koji bi u idućih 10 - 15 godina trebali steći nužno iskustvo i preuzeti zdravstveni sustav, piše Večernji list BiH.

Procjene IOM-a

Nažalost, točna evidencija liječnika koji su napustili BiH ne postoji, međutim, ilustracije radi, navedimo podatke Liječničke komore FBiH koji kažu da je BiH samo u 2018. napustilo 267 liječnika. Godinu prije taj broj bio je veći jer su BiH napustila 362 liječnika. Liječnička komora USŽ-a izišla je u javnost s podacima da je tijekom 2020. ukupno 14 liječnika ispisano iz registra liječnika, 2021. iz registra je ispisano 17 liječnika, a u 2022. ukupno 15. Brisanje iz evidencije Liječničke komore ne traže svi, što samo može značiti da je broj onih koji su otišli veći. Trend odlaska liječnika specijalista s područja USŽ-a nastavio se i u protekloj godini, pa je tako zdravstvene ustanove u ovoj županiji u tom razdoblju napustilo 35 mladih liječnika.

Potvrdio je to za Nezavisne Amir Rekić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa USŽ-a, dodavši kako postoji više razloga zašto mladi liječnici odlaze u potragu za boljim angažmanom i egzistencijom. - Dvadeset liječnika nas je napustilo i otišlo u druge zdravstvene ustanove u našoj zemlji, a petnaest kolega otišlo je raditi u inozemstvo. Riječ je o mladim liječnicima i to je ogroman gubitak koji nije lako nadoknaditi - kazao je Rekić. Prema njegovim riječima, jedan od razloga odlazaka je što se u većini ovdašnjih zdravstvenih ustanova mladim liječnicima na početku njihova rada ne nude stalni radni ugovori, već ugovori na određeno vrijeme.

- Nakon što se oni ponovno vrate na evidenciju službi za zapošljavanje, mnogi od njih razmišljaju o odlasku u inozemstvo ili druge sredine. Zbog toga je nužno mijenjati propise koji reguliraju uvjete zapošljavanja liječnika - istaknuo je Rekić. U USŽ-u u prosjeku radi oko 130 doktora na 100.000 stanovnika. BiH je u posljednjih 13 godina izgubila oko 409.000 stanovnika, odnosno njih oko 12%, pokazuju podaci državne Agencije za statistiku. Institucije vlasti, istodobno, nemaju službene evidencije o broju medicinskih djelatnika koji su napustili zemlju. Procjenjuje se da je iz BiH u posljednjih pet godina otišlo tisuću doktora medicine i 200 doktora specijalista, navedeno je u publikaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz 2022.

Starost liječnika

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procijenila je da će se do 2030. pojaviti globalni nedostatak od 18 milijuna liječnika i medicinskih sestara. Taj trend će pogoditi, uglavnom, zemlje s nižim dohotkom. U javnim zdravstvenim ustanovama u FBiH, prema podacima iz 2022., bilo je zaposleno više od 20.600 medicinskog osoblja, a među njima 5387 doktora medicine. U RS-u je u 2022. bilo zaposleno više od 10.480 radnika, a od toga 2836 doktora medicine, podaci su Zavoda za statistiku tog entiteta. Na trend starenja zdravstvenih djelatnika upozorili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ističući da gotovo 28% doktora medicine u tom entitetu ima 55 i više godina. Za bh. liječnike i medicinske sestre Njemačka je godinama najprivlačnija destinacija. Više od 5850 ih se odselilo u tu zemlju od 2013. do 2020. godine, pokazuje evidencija Agencije za rad i zapošljavanje BiH. U Njemačkoj je do 31. prosinca 2019. bilo registrirano 580 doktora iz BiH, pokazuju podaci Njemačke zdravstvene asocijacije. Kako je potvrđeno za RSE iz te asocijacije, do kraja prosinca 2022. godine bilo ih je 637. Uz iseljavanje u zemlje EU-a, BiH se suočava i s migracijama medicinskih djelatnika unutar zemlje. Zdravstveni djelatnici iz manjih gradova odlaze u veće medicinske centre, što je stvorilo probleme stanovnicima manjih zajednica. Na problem nedostatka pedijatara, koji bi mogao postati i ozbiljniji u budućnosti, upozoravaju i iz Udruge pedijatara u BiH. U zdravstvenim ustanovama u FBiH u 2022. radilo je 217 pedijatara. To je za 11 manje u odnosu na 2020., pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo u tom bh. entitetu. Istodobno, 84 ih ima više od 55 godina. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije