Zabrinjavajuće

Liječnici i medicinari napuštaju BiH, posao traže u EU

SONY DSC
22.04.2016.
u 09:00

Nedostatak liječnika, poglavito specijalista, u Općoj bolnici u Sanskom Mostu rješavaju povremenim zapošljavanjem vanjskih suradnika

BiH sve više gubi svoje građane. Priliku za boljim životom u Europi i ostatku svijeta traže svi. Posebice zabrinjava to što odlazi visokoobrazovani kadar, među njima i liječnici, piše Večernji list BiH. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Unsko-sanske županije Ibrahim Kajtazović ima i konkretne podatke. – U 2015. i 2016. godini ostali smo bez osamdeset zdravstvenih djelatnika, od čega su trideset i četiri liječnika. Svi su bili zaposleni u zdravstvenim ustanovama Unsko-sanske županije. Odljev kadra u zdravstvu je evidentan.

Odlaze i tehničari

Najviše odlaze medicinski tehničari, ali i liječnici. Otišla su trideset i dva liječnika i dva stomatologa, kaže ministar Kajtazović. Zašto odlaze liječnici i ostalo medicinsko osoblje, nije teško zaključiti. – Mlađi kolege odlaze, a to nije dobro jer je kronični nedostatak liječnika u FBiH, a poglavito specijalista. Kronični je nedostatak specijalista u USŽ-u, a tako je i u FBiH i Bosni i Hercegovini, pripomenuo je dr. Nedim Kurtović iz Županijske bolnice dr. Irfana Ljubijankića u Bihaću. Bosanska Krupa također vapi za liječnicima. Mujo Kekić, ravnatelj Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi, kaže kako je od prestanka rata ovu ustanovu napustilo više od trideset liječnika. Nedostatak liječnika, poglavito specijalista, u Općoj bolnici u Sanskom Mostu rješavaju povremenim zapošljavanjem vanjskih suradnika. Imaju prostora, kažu, i za nova zapošljavanja.

Pozivaju specijaliste

– Mogli bismo uvijek primiti svršene specijaliste da ih ima. Apeliramo da se jave kako bismo ih zaposlili, kao i ambiciozne mlade liječnike. Imamo prostora za specijalizacije, kaže dr. Enes Karabeg, ravnatelj Opće bolnice Sanski Most. Unatoč sve češćem odlasku medicinara, ministar Kajtazović tvrdi kako situacija zasad ipak nije alarmantna. Na burzi rada veliki je broj prijavljenih medicinskih tehničara te jedan liječnik, koji će uskoro dobiti posao. Dodatni angažman liječnika mogao bi uskoro biti riješen nakon što Federalno ministarstvo zdravlja odobri discipline iz tercijarne razine zdravstvene skrbi. Što se tiče poboljšanja materijalnog statusa liječnika, ministar Kajtazović naglašava da bi on bio bolji da od rata nije vođena pogrešna politika zapošljavanja u javnom zdravstvu. – Kako bismo riješili taj disbalans, mora se provesti sistematizacija po svim ustanovama, a to je bolno. Netko bi morao dobiti otkaz, kaže ministar. Za ovom nepopularnom mjerom zasigurno nitko u zdravstvu neće posegnuti. Razloga je mnogo, a među prvima su trenutačne ekonomske prilike. Dok odgovorni ne pronađu način kako zadržati liječnike i medicinare, oni i dalje traže kartu u jednom smjeru. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije