Nakon što je propao i treći pokušaj dogovora s Refikom Lendom

Lidija Bradara i Igor Stojanović odlučili; Bradara predsjednica, Lendo i Stojanović dopredsjednici FBIH

20.02.2023.
u 15:16

Lidija Bradara (HDZ BiH), izabrana kandidatkinja za predsjednika/ dopredsjednika Federacije BiH iz reda hrvatskog naroda nova je predsjednica Federacije BiH. Dopredsjednici su Refik Lendo (SDA) iz reda bošnjačkog i Igor Stojanović  (SDP BiH) iz reda srspskog naroda.  Suglasnost na ovakvu odluku potpisali su Bradara i Stojanović te je poslali Zastupnipničkom i Domu naroda Parlameta Federacije BiH, Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i Uredu visokog predstavnika u BiH, a učinili su to nakon još jednog, trećeg po redu pokušaja dogovora s Refikom Lendom, izabranim kandidatom za predsjednika/ dopredsjednika Federacije BiH. 

Obraćajući se medijima nakon trećeg bezuspješnog pokušaja održavanja sastanka s Lendom naglasili su kako se na ovaj korak odlučili svjesni važnosti izbora predsjednika Federacije BiH koji predlaže novu Vladu Federacije BiH u što kraćem roku.

„Meni je žao što Refik Lendo ni danas nije došao na sastanak na kojeg smo ga kolega Stojanović i ja pozvali. Smatrajući da Federacija BiH ne smije čekati, iskoristili smo svoje ustavne nadležnosti i donijeli Odluku o izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH te je uputili Zastupničkom domu Parlamenta F BiH od kojeg očekujemo da žurno održi sjednicu i u konačnici donese odluku o izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH“, izjavila je Bradara.

„Cilj nam je otkočiti procese u Federaciji BiH koja već 4,5 godine ima Vladu u tehničkom mandatu. Ja sam timski igrač i smatram da zajedno možemo izabrati novu Vladu u kratkom roku u skladu s dogovorom koalicijskih partnera“, potvrdio je nakon sastanka Igor Stojanović.

Na novinarsko pitanje je li Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i dalje kandidat za predsjednika Vlade F BiH Stojanović je dao potvrdan odgovor.  Bradara i Stojanović izrazili su uvjerenje da će nakon što Zastupnički dom Parlamenta F BiH izabere predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, što je prema Ustavu F BiH predviđeno ukoliko kandidati ne postignu dogovor, nova Vlada F BiH biti imenovana u zakonskom roku od 30 dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?