svečanost u beču

Potpisan Sporazum o granici između BiH i Crne Gore

bec
Foto: VL
26.08.2015.
u 11:35

Potpisivanju sporazuma je prethodio sastanak predsjedavajućeg Čovića, predsjednika Vujanovića i predsjednika Fishera kojem su nazočili i šefovi diplomacija Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Austrije Igor Crnadak, Igor Lukšić i Sebastian Kurz.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potpisao je danas u Beču, u ime Bosne i Hercegovine Sporazum o granici između Bosne i
Hercegovine i Crne Gore, piše Večernji list. Sporazum je u ime Crne Gore potpisao ministar unutarnjih poslova Crne Gore Raško Konjević
Svečanosti potpisivanja Sporazuma koja je upriličena u zgradi Predsjedništva

Republike Austrije nazočili su predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Dragan Čović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Austrije

Heinz Fisher, kao i šefovi diplomacija Crne Gore i Republike Austrije Igor Lukšić i Sebastian Kurz.

Potpisivanju sporazuma je prethodio sastanak predsjedatelja Čovića, predsjednika Vujanovića i predsjednika Fishera kojem su nazočili i šefovi diplomacija Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Austrije Igor Crnadak, Igor Lukšić i Sebastian Kurz.

Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore je prvi sporazum o razgraničenju potpisan između država nekadašnjih republika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.  Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je u obraćanju medijima nakon ceremonije iskazao zadovoljstvo što je upravo u Beču potpisan Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine  i Crne Gore. On je izrazio zahvalnost predsjedniku Austrije za gostoprimstvo i njegov doprinos i lično zalaganje da do potpisivanja Ugovora i dođe.
Istakao je da je ovo prvi ugovor zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, te naglasio važnost činjenice da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora same riješile pitanje granica, bez međunarodnog posredovanja. Predsjedavajući Čović je kazao da između dvije prijateljske zemlje, BiH i Crne Gore, nema otvorenih pitanja, te da je izražena spremnost obje strane da se unaprijedi suradnja u svim oblastima, s naglaskom na investiranju u infrastrukturalne projekte. Predsjedatelj Čović je izrazio očekivanje kako će veoma brzo doći do ratificiranja ovog
ugovora u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kazao je da je potpisivanje Ugovora poruka za Republiku Hrvatsku i Republiku Srbiju, jer će se na takav način rješavati i sporna pitanja oko granice i s ovim državama.

Lideri zapadnog Balkana i EU okupili su se danas u Beču u cilju nastavka Berlinskog procesa, koji se općenito smatra inicijativom za nastavak procesa pridruživanja regiona EU.

Samit i politički razgovori bit će održani u četvrtak, 27. kolovoza, kada će biti održan i sastanak ministara ekonomije.

Civilno društvo sa zapadnog Balkana će prvi put imati istaknutu ulogu na jednom ovakvom skupu i njegov glas će prvi put čuti nacionalni lideri, kao i predstavnici EU te domaćini Berlinskog procesa, odnosno Njemačka prošle, Austrija ove i Francuska sljedeće godine.

Vijeće za regionalnu saradnju je bilo uključeno u proces pripreme Foruma civilnog društva, koji traje tri dana, a počeo je jučer.

Na sastanku ministara ekonomije namjeravaju se razmotriti prijedlozi za bolje investicione uslove i nove međudržavne infrastrukturne projekte.
Na marginama samita bit će održana nogometna utakmica na visokoj razini između FK EU i FK Future EU. U sastavu FK Future EU će biti Rama, Bushati, Ahmetaj, Crnadak, Thaci, Collaku, Gruevski, Poposki, Lukšić, Vučić i Svilanović.

U timu EU bit će članice Europske komisije, Austrija, Hrvatska, Njemačka i Slovenija, a očekuje se da će sudac biti povjerenik Johannes Hahn, najavljeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?