Čitluk

Legalizacija bespravne gradnje

Citluk se sve brze razvija.
20.02.2016.
u 07:00

Zbog velikog broja završenih ili započetih građevinskih i drugih objekata na području općine Čitluk, krajem siječnja 2014. OV Čitluk usvojio je odluku o postupku i uvjetima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju, koja je stupila na snagu 13. veljače 2014. Sukladno toj odluci, koja je usuglašena s odredbama Zakona o gradnji HNŽ, postupkom legalizacije obuhvaćene su sve bespravno sagrađene i nedovršene građevine te utvrđeno kako je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bio 12 mjeseci od dana njezina stupanja na snagu, što znači da su se zahtjevi za legalizaciju mogli podnositi do 13. veljače 2015. Međutim, kako popriličan broj vlasnika izgrađenih ili započetih građevina, osobito s područja Međugorja, ali i drugih MZ te općine, u tom roku nije uspio podnijeti zahtjev za njihovu legalizaciju, prošle su godine članovi Vijeća MZ Međugorje uputili zahtjev OV da produlji rok kako bi se što veći broj građevina mogao legalizirati.

Legalizacija

Stoga je OV na 31. sjednici održanoj krajem kolovoza 2015. godine usvojilo odluku o izmjenama i dopunama odluke o postupku i uvjetima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju. Izmijenjenom odlukom, krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju produljen je do 29. veljače, čime je svima koji žele omogućeno podnijeti zahtjeve za legalizaciju, što je zapravo i bio temeljni cilj odluke. Doznali smo kako je do sada Općinskoj službi za graditeljstvo i prostorno uređenje ukupno podneseno 1150 zahtjeva, uglavnom s nepotpunom dokumentacijom. Ako zahtjeve za legalizaciju Općinskoj službi za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Čitluk ne podnesu do 29. veljače 2016., u takvim objektima više neće moći obavljati nikakvu djelatnost. Naime, zainteresirani moraju podnijeti zahtjev kako bi nakon tog roka mogli pribaviti odgovarajuću odluku za rad. A kako bi se pribavila odluka za rad na građevini, vlasnik za odgovarajući prostor treba imati ili uporabnu dozvolu ili, pak, potvrdu da je pokrenut proces legalizacije njegova objekta.

Odluka za rad

Izdavanje odluka za rad ide vrlo brzo, posebice kada je riječ o trgovini i ugostiteljstvu, jer se zahtjev podnosi općini uz pribavljeni dokaz o prostoru ili uz potvrdu da je Službi za graditeljstvo općine podnesen zahtjev za legalizaciju. Samo tako se može dobiti privremena odluka za rad trgovinskih ili ugostiteljskih objekta u bespravno izgrađenim građevinama, koja se izdaje na rok od dvije godine, s tim da se do sada mogla obnoviti još dvije godine. Mora se, međutim, upozoriti na to da krajem 2016. istječe zakonski rok za izdavanje privremenih odluka. Nakon toga, svi oni objekti koji ne budu imali uporabnu dozvolu više neće moći pribaviti odluku za rad. No, realno je očekivati kako vremena ima dosta i da će svi koji budu zainteresirani na vrijeme pribaviti sve što je zakonom propisano te da zabrane rada neće biti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije