Federalna uprava za inspekcijske poslove

Lažno označavaju gorivo kako bi ga skuplje prodavali

gorivo-tx.jpg
Foto: import
03.10.2014.
u 09:23

Federalna uprava izrekla je do sada oko 120 tisuća KM kazni zbog dovođenja u zabludu potrošača

Vlasnici brojnih benzinskih crpki u Federaciji BiH postavljaju lažne oznake na pogonskim gorivima kako bi ih prodali po višim cijenama.

Povećanje cijena goriva

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove tvrde kako je označavanje tekućih goriva na takav način nedopustivo i da će svakog vlasnika kazniti novčano jer svjesno dovodi u zabludu svoje potrošače. Kao primjer ističu da vlasnici benzinskih crpki, kako bi skrenuli pozornost na sebe, goriva označavaju lažnim imenima poput Dizel-Euro 4 Dizel Euro 5, ili Q-Max Super bezolovni benzin 100, BAS EN 228... “Dodavanjem takvih oznaka određuje se i nova cijena goriva, pa su tako potrošači došli u situaciju da ne znaju što je dobro, a što loše gorivo i za njih je vodilja kvalitete goriva bila samo cijena”, ističe u svom upozorenju Federalna uprava za inspekcijske poslove. Do sada su izrekli kazni u iznosi oko 120 tisuća maraka zbog nepoštovanja pravila, i dovođenja u zabludu samih kupaca. O ovim nezakonitostima upoznate su sve županijske inspekcijske službe, ali sudeći po lažnim oznakama koje još uvijek dominiraju na benzinskim crpkama, kontrole su loše.

Nadzor kvalitete goriva

Federalni inspektori od rujna 2012. godine obavljaju kontrolu kvalitete goriva pomoću mobilnog uređaja spektometra. Ovaj način kontrole služi kao pokazatelj kojim će se utvrditi jesu li goriva usklađena prema odluci o kvaliteti tekućih naftnih goriva. Navedeni uređaj u trenutku kontrole daje izvješće u elektronskoj formi, te ako se utvrdi da pojedini parametar kontroliranog goriva nije usklađen prema odluci, inspektori pozivaju akreditirani laboratorij u BiH da ponovi ispitivanje. U slučaju da akreditirani laboratorij potvrdi kako se radi o gorivu koje ne zadovoljava propisane uvjete, nadležni federalni inspektor pokreće upravne mjere. Obavljaju se inspekcijski pregledi na benzinskim crpkama, carinskim terminalima u FBiH i drugim terminalima mobilnim uređajem - spektometrom. Tijekom kontrole u nekoliko slučajeva utvrđeno je da su uzorci neusklađeni, a što je i potvrđeno od akreditiranog laboratorija. Po Zakonu za ponovljeni prekršaj dobavljač-pravna osoba kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 40.000 KM. Ako se treći put ponovi prekršaj, nadležna institucija izvršit će oduzimanje dozvole za rad, ili će objekt u kojem se takvo gorivo prodaje zatvoriti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije