Iz Centralne banke BiH pozvali građane na veći oprez i provjeru novčanica

Lažnim KM, eurima, dolarima... najviše se plaća na tržnicama

07.02.2022.
u 14:54

Za stavljanje u optjecaj lažnog novca u BiH bira se vikend ili poslijepodnevni sati. Najčešće lažno 50 KM i 20 eura

U BiH se najčešće krivotvori novčanica od 50 konvertibilnih maraka te 20 eura, a za stavljanje krivotvorenog novca u optjecaj biraju se dani vikenda ili poslijepodnevni sati, piše Večernji list BiH.

Kako prepoznati pravi novac

Međutim, podaci Centralne banke BiH pokazuju kako stanovnici ne mogu biti sigurni ni u valjanost novca stranih valuta jer su na području ove zemlje tijekom proteklih godina registrirane krivotvorene novčanice u eurima, američkim dolarima, britanskim funtama, ali i srpskim dinarima… Isti podaci pokazuju da plaćanje krivotvorenim novcem u BiH nije rijetka pojava. Posljednji slučaj vezan je uz filmski novac koji je stavljen u optjecaj na tržište BiH. Počinitelji tog djela su uhićeni, međutim, dio novca još uvijek je u optjecaju. Stoga je prilikom kupnje ili podizanja novca s bankomata… potrebno obratiti pozornost na izgled novčanica. Iz Centralne banke BiH istaknuli su da se do sada pokazalo da su krivotvorine koje se plasiraju na tržište BiH vrlo loše kvalitete i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja. Stoga je važno znati prepoznati ta obilježja. Novčanica od 50 KM ispravna je ako ima vodeni znak s motivom skulptura sa svjetiljkama, koji je primjetan onda kada se novčanica okrene prema svjetlu. Također, ispravna novčanica treba imati zaštitnu nit, potpuno ugrađenu u papir, s tekstom iznosa novčanice, zatim prozirni registar te mikrooptičku zaštitnu nit. Uz navedeno, originalne novčanice trebaju imati oznaku nominalne vrijednosti u donjem desnom kutu naličja novčanice - tiska se posebnom optički promjenjivom bojom koja se mijenja ovisno o kutu promatranja, od ljubičasto-crvene u zelenkasto-smeđu, te duboki tisak.

Strane valute

Krivotvorene novčanice najčešće su u upotrebi u maloprodajnim objektima i na tržnicama, a prodavači naglašavaju kako pojava krivotvorenog novca nije rijetkost. Potvrđuju to i podaci CB BiH. Naime, samo u prvih osam mjeseci 2019. na tržištu u BiH otkriveno je 1498 krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena, a najviše krivotvorenih novčanica, njih 143, bilo je u apoenu od 50 KM, te 141 novčanica apoena od 20 eura. Osim novčanica od 50 KM, bilo je i krivotvorina od 100 KM - 133, u apoenu od 20 KM 43 komada i od 10 KM 13 novčanica. U istom razdoblju u CB BiH registrirana su ukupno 732 komada krivotvorenog kovanog novca, od čega najviše u apoenu od 1 KM - 688 komada, potom od 5 KM - 38 komada te od 2 KM - šest komada. U stranoj valuti najviše krivotvorenih novčanica je apoena od 20 eura -141, zatim je bilo 15 novčanica krivotvorenih američkih dolara, a najviše apoena od 100 američkih dolara, ukupno 14. Registrirano je i šest komada krivotvorenih novčanica srpskog dinara apoena od 1000 srpskih dinara i dva komada krivotvorene britanske funte apoena 20 britanskih funti. Godinu ranije u Centralnoj banci BiH bio je ukupno registriran 2381 komad krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena. Novčanice iz posljednjeg slučaja, koji je temu krivotvorenog novca opet doveo u medije, lako je prepoznati jer na svakoj od njih stoji oznaka da je riječ o filmskom novcu, međutim, na tržištu se mogu pronaći i krivotvorine koje su gotovo u potpunosti identične originalu. U slučaju da se nađete u situaciji da niste sigurni je li novčanica ispravna, najbolje je potražiti savjet u nekoj od banaka, trgovina… koje imaju uređaje za prepoznavanje lažnog novca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije