VARALICE

Lažljivci znaju kako skriti da lažu. Evo što rade kako bi im to pošlo za rukom...

15.10.2018.
u 16:40

Lažljivci će često gledati sugovornika direktno u oči kako bi skrili što više tjelesnih znakovi koji ih otkrivaju

Lažljivci su svjesni znakova koji ih otkrivaju pa su neke od njih naučili zatomiti. No to ipak ne znači da mogu proći neprimijećeno. 

Pokazalo je to i posljednje istraživanje na Sveučilištu Edinburgh gdje su sudionici igrali igru u parovima, a u kojoj je jedan od partnera morao lagati gdje se nalazi blago u igri traženja. 

Znanstvenici su otkrili kako osobe koje lažu, znaju i kako skriti znakove koji ih otkrivaju, poput izbjegavanja gledanja u oči. Voditelj istraživanja, Martin Corley, izjavio je kako su oni koji lažu svjesni tjelesnih znakova koji ih otkrivaju pa su ih i naučili zatomiti.

  Ipak, njihovi partneri u ovoj igri uspjeli su otkriti kada osoba laže. Na početku igre, znanstvenici su primijetili 19 znakova laganja, a među njima su bili očiti micanje obrvama i pauze tijekom pričanja. 

Pokazalo se da osobe koje slušaju mogu prepoznati laž u milisekundama.  Uzdasi poput "um", "uh", ponavljanje riječi i drugih uzdaha te ispravljanje sebe tijekom razgovora u pola rečenica i sl, također su znakovi laganja koji su lako prepoznatljivi drugima. 

Ostali znakovi koji lažljivce mogu razotkriti su "popunjavanje praznina", ponovno započinjanje razgovora ili neke teme, proširivanje rečenica, pokreti glave, ruku, smijanje pri izgovaranju nečega što i nije toliko smiješno.

  Lažljivci će često gledati sugovornika direktno u oči kako bi skrili što više tjelesnih znakovi koji ih otkrivaju, jedan je od zaključaka istraživanja objavljenih u časopisu Journal Of Cognition. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije