znanost dala odgovore

Laže li nas Popeye da od špinata rastu mišići?

popaj
Foto: Pinterest
09.12.2016.
u 12:37

Čini se da crtić nije bez veze iznjedrio mišičavka koji se pumpa špinatom, jer to potvrđuje – znanost

Od čega rastu mišići? Od vježbe i proteina. To nije ono što su nas učili. Ako vježbamo, posebno ako vježbamo redovno i intenzivno te prije i poslije treninga obavezno jedemo proteine – što od životinjskog porijekla, što od prirode, a što od praha – i tako naši mišići rastu i rastu. A ne od špinata kako smo to kao klinci svi odreda „znali“, piše Index.hr. 

Zašto su nas tako muljali u djetinjstvu, odnosno, ima li imalo istine u toj animiranoj fori sa špinatom iz konzerve? 

Znate što – čini se da ima! Čini se da crtić nije bez veze iznjedrio mišičavka koji se pumpa špinatom, jer to potvrđuje – znanost. A iako se jako dugo mislilo da je špinat moćno gorivo za mišiće jer ima puno željeza, čak ni to nije pravi odgovor. 

Ako ćemo tražiti proteine – oko 100 grama sirovih listova špinata imaju oko 0,7 grama proteina – ne baš puno, ali špinat zato ima – nitrate, a oni su i više nego potrebni za rast mišića. 

Što se zapravo događa u organizmu nakon što se najedemo špinata? Znanost je dokazala da su za sve odgovorni nitrati koji nakon konzumacije znatno poboljšavaju učinkovitost mitohondrija koji služe kao izvor stanične energije pa mišići moraju trošiti manje kisika za rast, a što dovodi do toga da mišići rade puno bolje i učinkovitije. Za najbolji učinak potrebno ga je doduše jesti često, ne jednom-dva put mjesečno, ali ne baš svaki dan. 

Poznato je naime da velika količina nitrata ima i onu negativnu stranu, i zato umjereno. A ako pak želite svom organizmu osigurati stalni dotok nitrata tako da možete vježbati s više energije, a da trošite manje kisika – slobodno se oboružajte – ciklom.

Ukoliko još patite od visokog krvnog tlaka i tu će vam špinat biti pravo gorivo. Opet zbog nitrata koji se u organizmu uz pomoć bakterija pretvaraju u nitrit oksid – spoj koji uspješno snižava krvni tlak. No valja znati da u tom slučaju nije dobro odmah nakon jela piti vode jer će vam voda „ubiti“ bakterije zaslužne za proizvodnju nitrit oksida. 

I ako ste na kraju izlaganja shvatili da špinat malo drugačije djeluje na naše mišiće od proteina, da nam daje energiju za intenzivniju vježbu, onda ste vjerojatno i shvatili da ćete najbolji učinak postići obrokom u kombinaciji špinata i proteina. 

A što bi tu moglo bolje leći od starog dobrog špinata i jajca na oko. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije