ruski ministar

Lavrov: Vidjet ćemo što o načinu opskrbe plinom kažu u BiH i RS

Reuters/Pixsell
23.05.2017.
u 14:29

Oko Agrokora nema političke pozadine. Politički ćemo podržati bilo koje rješenje koje će zadovoljiti Agrokor i naše banke, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s hrvatskim kolegom Davorom Stierom danas u Moskvi.

Odbacio je špekulacija da iza pitanja Agrokora postoji politička pozadina, odgovarajući na pitanje je li trenutačna situacija u toj kompaniji poruka Rusije nakon izjava premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini, prenosi Vecernji.hr. 

- Ne vidimo nikakvu političku pozadinu. Razgovarali smo o tom pitanju za ekonomiju i mislimo da ima puno potencijala u suradnji u bankarskom sektoru. To bi trebao biti problem kreditora Agrokora. Naše bankarske institucije žele Agrokor vidjeti ponovno na nogama. Također smo proučili hrvatski pravni okvir. Vjerujemo da ovo pitanje trebaju riješiti ekonomski čimbenici. Politički ćemo podržati bilo koje rješenje koje će zadovoljiti Agrokor i naše banke - kazao je Lavrov. 

Razgovarali su i o pitanju rafinerije u Bosanskom Brodu Riječ je o pitanju zaštite okoliša. Zagađenje zraka postoji već neko vrijeme. Predstavnici Hrvatske, BiH i Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije, još 2012. su oformili su zajednički monitoring mehanizam s predstavnicima Hrvatske, BiH i Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije. Znači, ta grupa postoji, samo treba biti učinkovitija, odgovorio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na pitanje ima li s ruske strane konkretnih pomaka oko rafinerije u Bosanskom Brodu i s obzirom na to da se Milorad Dodik protivi spajanju na Hrvatski plinovodni sustav, radi li to uz potporu Rusije. 

Prema grubim kalkulacijama, i prema sadašnjem planu, zagađenje bi se trebalo smanjiti i doseći standarde propisane u BiH. No, bez obzira na to, vjerujemo da treba nastaviti pregovore. Zarubežnjeft je u kontaktu s kompanijama u području i mogla bi se izgraditi kratki potez plinovoda, pojasnio je Lavrov. 

- Nema prepreka. Postoji želja da se riješi ovo pitanje tako da bude ekonomski prihvatljivo i da ne ometa opskrbu plinom u regiji. Vjerujemo da rješenja ima, da neće puno koštati. Konkretno, što se tiče načina opskrbe plinom u BiH, naravno da ćemo vidjeti što o tome kažu u BiH i Republici Srpskoj - dodao je Lavrov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije