Nakon sastanka s Dodikom

Lavrov: Bilo kakve izmjene Daytona moguće samo uz suglasnost oba bh. entitet

21.09.2018.
u 19:19

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Banjoj Luci da se Ruska Federacija čvrsto zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma, protivi se njegovoj reviziji, kao i da nema ništa protiv težnje balkanskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ka članstvu u Europskoj uniji, ali i da razvijaju veze s državama za koje one smatraju da je to potrebno.

Nakon sastanka s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom i drugim dužnosnicima RS-a, Lavrov je rekao da Rusija nije pokušavala promijeniti Daytonski sporazum, niti, kako je dodao, očuvati elemente protektorata nad BiH, već se u svim međunarodnim institucijama bori za očuvanje osnovnih principa 'Daytona'.

- BiH je, uskladu s Daytonskim sporazum, priznata kao neovisna i suverena i samostana država – rekao je Lavrov i dodao da smatra nedopustivnim mogućnost da „Zapad imenuje visokog predstavnika BiH, koji smije ukidati bilo koje odluke postignute u izravnom dogovoru tri naroda“.

Ponovio je da su bilo kakve izmjene Daytonskog sporazuma moguće samo uz suglasnost oba bh.entiteta i tri naroda.

- Stalno vidimo prvrženost Dodika Daytonskom sporazum... Nedopustive su akcije raznih vanjskih igrača, koji pokušavaju narodima na Balkanu nametnuti vještački izbor – ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom – rekao je on.

Dodao je i da Rusija želi ostati u onom Vijeću Evrope, u kojem su sve zemlje ravnopravne i nijedna ne može biti diskiminisana.

On je rekao da je imao danas korisne sastanke u Sarajevu, kao i u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanja u vezi s „ruskim utjecajem na Balkanu“, kazao da Rusi ne govore ništa što bi se moglo ocijeniti kao miješanje u odnose u Makedoniji, u kojoj su, kazao je, brojni europski i američki dužnosnici koji „navijaju“ kada je u pitanju referendum u toj zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije