Koliki je značaj ceste Lašva - Nević Polje

Lašvanska dolina željno očekuje novi koridor

brza cesta
21.02.2022.
u 08:35

Vijest o aktivnostima na izgradnji prvog od pet LOT-ova, onoga koji će povezati petlju od Viteza s petljom kod Nević Polja, razveselila je mnoge, a osobite one koji s nestrpljenjem čekaju na projekt koji osim prometne povezanosti otvara i brojne perspektive lokalnom gospodarstvu

Novi Travnik, Travnik, Vitez i Busovača četiri su općine na prostoru Lašvanske doline koje na početak realizacije kapitalnog projekta izgradnje brze ceste Lašva - Nević Polje gledaju s osobitim zanimanjem, posebice iz kuta ekonomskog značaja navedene prometnice za širiti prostor središnje Bosne, a koja konačno dobiva priliku uvezati se s međunarodno značajnim prometnim pravcima, piše Večernji list BiH. 

Gospodarski značaj

Vijest o aktivnostima na izgradnji prvog od pet LOT-ova, onoga koji će povezati petlju od Viteza s petljom kod Nević Polja, razveselila je mnoge, a osobite one koji s nestrpljenjem čekaju na projekt koji osim prometne povezanosti otvara i brojne perspektive lokalnom gospodarstvu. Brojni ekonomski subjekti, a posebice iz sektora prerađivačke industrije, obilježje su prostora od Busovače do Travnika, no isti su do sada za sve svoje tekuće potrebe bili ograničeni na korištenje postojećih prometnih pravaca koji nisu ispunjavali preduvjete današnjeg globalnog gospodarstva koje traži brzu i sigurnu prometnu uvezanost za promet roba. Predsjednica Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi Srednjobosanske županije Mirjana Plavčić u razgovoru za Večernji listi ističe prednosti koje će nova prometnica imati po razvoj lokalnih zajednica na ovom prostoru pa tako i Busovače.

- Na prostoru općine Busovača planirana je petlja, odnosno priključak na spomenutu brzu cestu. U svakom slučaju, petlja se veže uz područje u kojemu se obavlja gospodarska djelatnost. Na taj će se način Busovača približiti ovoj brzoj cesti, kao i magistralnim prometnicama u središnjoj Bosni - naglasila je Plavčić, kazavši kako je početak realizacije ovoga projekta jedna pozitivna stvar koju žitelji toga područja željno očekuju. Važan korak u smjeru ojačavanje cestovne povezanosti povučen je ovoga tjedna kada su Autoceste Federacije izabrale najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju dijela brze ceste Lašva – Nević Polje i to za LOT 5.

Izabrana je tvrtka Hering iz Širokog Brijega, koja će izvesti radove, a ugovor za izvođenje radova uključuje izvođenje radova na izgradnji dijela brze ceste između petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone i petlje Nević Polje. Inače, treba podsjetiti kako je Vlada FBiH donijela odluku kojom je utvrdila da je izgradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, u dužini od 24,385 kilometara, od javnog interesa za Federaciju BiH. Uvidom u projekt vidljivo je kako je podijeljena na pet dionica, LOT-ova.

Međutim, planovi su da se u budućem razdoblju nastavi s realizacijom kako bi se ostvario i spoj s krajnjoj točkom na zapadu, odnosno s općinom Jajce. Naime, prometnica od petlje Lašva do petlje Nević Polje tek je, u strateškom smislu, prva faza, a druga faza obuhvaća pravac petlja Nević Polje - Travnik - Jajce.

Daljnji planovi

Jednom kada bude gotova, ova će prometnica dovesti Lašvansku dolinu i šire područje Jajca u poziciju da se spaja na istoku s koridorom Vc, dok će se na zapadnom dijelu ostvariti spoj na SEETO rutu 2a, odnosno koridor koji ide smjerom Gradiška - Banja Luka - Jajce - Travnik - Vitez - Lašva te se veže na koridor Vc.

Prometno povezivanje središnje Bosne nastavilo bi se onda i modernizacijom, optimizacijom i ubrzanjem trase Travnik - Donji Vakuf, a iz Donjeg Vakufa ili Jajca trasa ide na Bugojno i onda prema Kupresu. Sve zajedno stvorit će solidan temelj kojim će se gospodarski potencijali ovoga prostora dovesti u poziciju da mogu biti iskorišteni na način koji će donositi mogućnost otvaranja većeg broja radnih mjesta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije