Sporazum za izgradnju

Lasić: Cilj je u naredne četiri godine izgraditi dvije trećine koridora Vc

lasic
09.05.2016.
u 12:47

U prostorijama poduzeća Autoceste FBiH danas je potpisan ugovor o nastavku izgradnje zeničke zaobilaznice, LOT 2 dionica Klopče-Donja Gračanica kod Zenice vrijedan 36 milijuna eura.

Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH naglasio je da BiH uvođenjem novog modela financiranja izgradnje autoputa Vc ubrzava započete projekte, a osobito je važno financiranje EBRD-a.

Ugovor su potpisali Jasmin Bučo v.d. direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo na čelu konzorcija te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu supotpisnika, i u ime izvođača radova Josip Kuzmanić, direktor regije Strabag AG, Austrija, piše Klix.ba. 

Ukupna dužina dionice iznosi 5,78 kilometara.

"Potpisivanje ovog ugovora rezultat je napornog rada Vlade FBiH, jer su u međuvremenu donijete značajne odluke u cilju rješenja problema, zbog kojih u prethodnom razdoblju nije bio moguć nastavak izgradnje ove dionice. Dogovoren je kredit s EBRD-om u iznosu od 36 milijuna eura, kojim je konačno zatvorena financijska konstrukcija", istaknuo je ministar Lasić.

On je naglasio da je pozitivan novi pristup i odnos između EBRD-a i BiH koji se odnosi na novi četverogodišnji okvir financiranja koridora Vc u iznosu od 300 milijuna eura.

"Prve tranše tog dogovora su već u proceduri i odnose se na 36 milijuna eura za ovu dionicu i 40 milijuna eura za drugu fazu dionice Svilaj - Odžak. Ostatak sredstava je vezan za izgradnju ceste od Mostara iz pravca sjevera i iz pravca juga", nagašava Lasić.

Također, na summitu u Beču prošle godine BiH je odobren grant od 22 milijuna eura za prekogranični projekt za most na Savi i autocestu kod Svilaja. Izgradnja autoceste Mostar jug - Počitelj i Zenica sjever - Žepče jug kandidati su BiH za financiranje putem investicijskog okvira zapadnog Balkana, a konačno zatvaranje financijske konstrukcije očekuje se u rujnu u Parizu.

Da bi BiH dobila nova kreditna sredstva nužno je donošenje strategije za promet, kako bi se završili projekti poput koridora Vc. Ministar Lasić ističe da je strategija u izradi i da se njeno okončanje očekuje u narednih nekoliko tjedana. 

"Povećanjem prihoda poduzeća Autoceste FBiH cilj je u naredne četiri godine izgraditi 2/3 koridora Vc", zaključuje ministar Lasić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?