Lasić u Opatiji

Lasić: Autoput na Koridoru Vc najznačajniji projekt u oblasti prometa u BiH

03.06.2017.
u 10:42

Federalni ministar Denis Lasić sudjelovao je u Opatiji na okruglom stolu pod nazivom: Poslovni model održivog prometnog sustava Republike Hrvatske. Okrugli stol održan je 01.06.2017. u sklopu međunarodne konferencije „Nova rješenja i inovacije u logistici i prometu“ koja je trajala 1. i 2. lipnja 2017. te ugostila eminentne stručnjake iz akademske zajednice i prakse na jednom mjestu.

Ovim povodom na jednom mjestu su okupljeni predstavnici Prometnog fakulteta, Europske Komisije, DB Enginering & Consaltinga GmBH, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo.

Cilj samog okruglog stola je bio ukazati na novi znanstveni i stručni okvir prometnog sustava, jačanje uloge prometa u razvoju gospodarstva i ukupnog društva , te ulaganja u infrastrukturu i mogućnosti financiranja s naglaskom na EU fondove.

Ministar Lasić je sudionike okruglog stola upoznao s aktualnim projektima u BIH koji su od iznimnog značaja za uvezivanje regije, te sa glavnim izazovima prometnog sustava u BIH. Nadalje, istaknuo je da je autoput na Koridoru Vc najznačajniji projekt u oblasti prometa u BiH, ali i važnost izgradnje brzih cesta, te Jadransko-jonske autoceste koje se vežu na Hrvatsku.

Također, kada je riječ o financiranju spomenutih projekata ono je do sada vršeno putem klasičnog zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija: EIB-a, EBRD-a, OPEC fonda i slično. Prema riječima ministra Lasića, trenutni model financiranja je iscrpljen, te se stoga aktivno radi na iznalaženju novih rješenja za financiranje preostalih neizgrađenih dionica. Naposljetku je dodao kako je Bosna i Hercegovina ,te Federacija Bosne i Hercegovine, s obzirom na svoj geografski položaj od izuzetne važnosti za Hrvatsku ,te je prometne sustave dviju država gotovo pa neophodno zajedno razvijati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?