IGNY APLIKACIJA

Lansirana bh. aplikacija koja potiče djecu i mlade na vježbanje

26.03.2024.
u 12:02

Bosanskohercegovački entuzijasti iz polja kineziologije iz Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo su lansirali prvu aplikaciju u svijetu koja stavlja restrikcije na telefonu djece ukoliko ne odrade treninge.  

Hipokinezija, manjak pokreta, sve je prisutnija kod djece i mladih, što predstavlja veliki izazov za roditelje, kineziologe i, prije svega, djecu koja nisu svjesna ovog problema. U skladu s tim, veliki broj organizacija i stručnjaka iz polja kineziologije traži načine kako potaknuti djecu na aktivnost. Treneri Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo došli su na ideju kako pokrenuti djecu putem aplikacije, a prvi u svijetu su pronašli rješenje putem Igny aplikacije.

Igny je aplikacija koja rješava problem neaktivnosti djece i mladih potičući ih na vježbanje. Aplikacija zaključava pristup korištenju telefona, odnosno označnih aplikacija od strane roditelja, djeci ako nisu obavili zadani trening prethodnog dana. Telefon ostaje zaključan, odnosno označene aplikacije su nedostupne, sve dok dijete ne obavi zaostali trening. Ključna karakteristika aplikacije je da ostavlja telefon otključanog sve vrijeme, osim ako se ne izvrši dnevni zadatak, što rezultira zaključavanjem označenih aplikacija u ponoć.

Igny postaje idealan partner roditeljima koji jednostavno instaliraju aplikaciju na djetetov telefon, prepuštajući odluke o vježbanju i korištenju telefona djetetu.

Iz Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo ističu da naziv "Igny" dolazi od riječi "ignite", što znači zapaliti/potpaliti, simbolizirajući potrebu za poticanjem djece i mladih na aktivnost, te pozivaju sve da preuzmu aplikaciju i pomognu u "potpaljivanju" aktivnosti kod djece i mladih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije