IZVANREDNI KONGRES

Lagumdžija postavlja Nikšića za predsjednika

Nermin Nikšić
Foto: YouTube
21.11.2014.
u 09:19

Federalni premijer je prvi najavio kandidaturu za predsjednika stranke. Najveću potporu ima u Konjicu i drugim hercegovačkim odborima SDP-a


Pripreme za izvanredni kongres Socijaldemokratske partije (SDP) BiH polako ulaze u završnu fazu, ali frakcijske borbe za preuzimanje stranke daleko su od završetka.

Iako je aktualni predsjednik Zlatko Lagumdžija uspio u svojoj nakani da se što prije organizira izvanredni kongres, neće mu biti lako za nasljednika postaviti osobu po vlastitom ukusu preko koje bi i ubuduće mogao utjecati na upravljanje strankom.

Mnogo je onih koji nakon izbornog poraza SDP-a žele preuzeti stranku. Frakcije koje je Lagumdžija svojim autoritativnim načinom vladanja držao pod kontrolom, sad su ojačale i vide svoju priliku u izvanrednom kongresu.

Sarajevo ili Tuzla?

Tuzlanska i sarajevska struja, koju predvode Denis Bećirović i Damir Hadžić, smatraju se najjačima, ali ne treba podcijeniti ni aspiracije Nermina Nikšića i drugih, uglavnom dobro poznatih imena iz dosadašnjeg rukovodstva stranke. Dapače, upravo Nikšić se u mnogim krugovima spominje kao najizgledniji kandidat.

Sam Lagumdžija još uvijek se ne izjašnjava o izbornim favoritima pa je nepoznanica i njegov stav prema najozbiljnijim kompromisnim rješenjima uz čije bi se liderstvo pokušalo očuvati ugroženo jedinstvo SDP-a. To su najprije bivši tuzlanski gradonačelnik Selim Bešlagić i posljednji bh. predstavnik u Predsjedništvu bivše Jugoslavije Bogić Bogićević. Obojica su bili vrlo kritični prema Lagumdžijinom načinu upravljanja strankom i nekim njegovim političkim potezima, ali zbog svog moralnog ugleda mogli bi biti prijelazno rješenje za predsjednika stranke. Za predsjedničku dužnost je zainteresiran još jedan stari esdepeovac Nijaz Skenderagić koji se distancirao od stranke zbog Lagumdžije. No, njegove političke ambicije mogle bi kočiti poslovne obveze.

Novi predsjednik SDP-a bit će izabran na izvanrednom kongresu 6. prosinca u Sarajevu.

Budućnost SDP-a

Od ishoda kongresa ovisit će i hoće li doći do dubljeg raskola u SDP-u i eventualnog stvaranja nove stranke socijaldemokratske orijentacije. Do jučer ujutro kandidature za predsjednika SDP-a podnijeli su Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić, Slaviša Šućur, Bogić Bogićević, Denis Bećirović, Selim Bešlagić, Zukan Helez i Damir Hadžić. 

Ključne riječi

Komentara 1

22
22tornado22
12:21 25.11.2014.

Dali ce vec jednom grobari socijaldemokratije i grobari sdp_a iz predhodnog saziva shvatiti da je njima dosao kraj. Godine bez ideje, vgodine bez clanstva, godine otimanja za fotelje, godine Lagumdzinog sranja po clanstvu rezultirali su danasnju sliku. Sve se ovo desavalo uz pomoc njemu naj blizih Denisa,Hadzica, Niksica itd. O kakvom li oni preokretu govore...?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?