ZBOG MITA ISTRAGA PROTIV ŠESTORICE

Kvesić, Vekić i Tadić u pritvor, Krušlin pušten

Pixsell
10.06.2021.
u 21:37

Ksenija Krizman, zamjenica ravnateljice Uskoka, kazala je da je Vekiću istražni zatvor određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke

Osječki suci Ante Kvesić i Zvonko Vekić idu u Remetinec, jer im je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio istražni zatvor. I poduzetniku Dragi Tadiću određen je istražni zatvor. Za suca Darka Krušlina odbijen je Uskokov prijedlog za određivanje istražnog zatvora. Odbijen je i prijedlog da se istražni zatvor odredi braći Mamić, jer im je istražni zatvor određen u drugim predmetima, a i za njima su raspisane međunarodne tjeralice. Tako je danas odlučio sudac istrage nakon što je USKOK predložio određivanje istražnog zatvora protiv sve šestorice.

USKOK je danas, naime, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, zatim braće Zdravka i Zorana Mamića te poduzetnika Drage Tadića. Sumnjiči ih se za primanje te davanje mita, trgovanje utjecajem te davanje mita za trgovanje utjecajem. Suci su uhićeni u srijedu te prevezeni u Zagreb, gdje su ispitani. Prema rješenju o provođenju istrage, zahvaljujući Zdravku Mamiću, osječki sudac Zvonko Vekić nije samo dočekao Novu 2018. u Dubaiju, kako ga se sumnjiči, nego je gledao i utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Liverpoolu u lipnju iste godine.

No, taj trošak je platio Hrvatski nogometni savez, a iznosio je 6850 kuna. Iako je znao da se u Osijeku vodi kazneni postupak protiv braće Mamić te da postoji izvjesnost da im upravo on sudi, sudac Darko Krušlin došao je u studenome 2016., navodi se u rješenju o istrazi, u svečanu ložu stadiona u Maksimiru. Upoznao se tamo sa Zdravkom Mamićem i nastavio se s njime družiti.

Zauzvrat oslobađajuća presuda...

– U cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, Zdravko Mamić je stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet – priopćio je USKOK, ne iznoseći imena. Sve se zbivalo, sumnja se, od travnja 2017. do 21. svibnja 2019., u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju. Sudski proces protiv Mamića na Županijski sud u Osijek je prebačen, inače, u travnju 2016. Sudac Darko Krušlin vodio je suđenje u tom prvom postupku, dok su kolege mu Zvonko Vekić i Ante Kvesić odlučivali o potvrđivanju druge optužnice za izvlačenje novca iz Dinama.

Kvesić je, nadalje, bio član izvanraspravnog vijeća u trećem predmetu, gdje se odlučivalo o povratu 7 milijuna kuna “teškog” jamstva. Zdravko Mamić je, kako ga se sumnjiči, više puta osobno kontaktirao sa Zvonkom Vekićem. Sudac Vekić mu je, po tome, predočavao da će osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima osječkog suda, pa tako i s Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, osigurati oslobađajuću presudu u prvom postupku, odbacivanje optužnice u drugom procesu, kao i donošenje odluke o povratu 7 milijuna kuna jamstva, “bez obzira na stvarno stanje spisa”. Zdravko Mamić je, sukladno dogovoru sa sucem Vekićem, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, ali i u korist brata mu Zorana i drugih optuženika, kao protuuslugu u više navrata sucu Vekiću predao, sumnja se, ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca. Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji vjeruju kako je, pri tome, 30.000 eura bilo namijenjeno za troškove ljetovanja i putovanja Zvonka Vekića i njemu bliskih osoba. – Zdravko Mamić je zajedno sa Zoranom Mamićem ostvario kontakt i s Antom Kvesićem u Širokom Brijegu, tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga Zdravko Mamić putem Zvonka Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu. U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru sa Zdravkom Mamićem osigurao Zoran Mamić, suoptužen u navedenom kaznenom predmetu, a sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka – navodi nadalje USKOK, ponovno ne iznoseći imena.

Taj je iznos Drago Tadić, nastavlja se, “na traženje Zdravka Mamića predao Zvonku Vekiću za njega i Antu Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca”. Tadić je ranije svjedočio sastancima i dogovorima Vekića i starijeg Mamića. Braća Mamić su, stoji u USKOK-ovu priopćenju, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje, podmirivali zajedno troškove inozemnog putovanja i boravka suca Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 27. prosinca 2017. pa do 5. siječnja 2018. Zdravko Mamić je ujedno osigurao Vekiću odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju, na trošak HNS-a.

Vekić sve porekao

Sudac Zvonko Vekić danas je, kao posljednji od njih trojice, ispitan u USKOK-u u Zagrebu. – Porekao je sve inkriminacije koje mu se stavljaju na teret. Nije odgovarao na pitanja, ali je pojašnjavao neke okolnosti – kazala je njegova odvjetnica Gordana Vrandečić. Krušlinov je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković poručio je kako je problem njegova branjenika “što je osudio Zdravka Mamića vrlo strogo”.

– A sada je doživio da u lisicama završi na USKOK-u zbog vrlo spretne manipulacije Zdravka Mamića. Mislim da iza cijele priče stoji nekakav pravnički um koji vodi Mamića i koji ima za cilj da se na Ustavnom sudu ukine ta presuda – rekao je ovaj odvjetnik. Veljko Miljević, branitelj odbjeglog Zdravka Mamića, kazao je da ne može biti njegov odvjetnik jer ga je Uskok predložio za svjedoka u istrazi. Kako doznajemo, i zamjenik šefa zatvora u Osijeku Ljubo Pribić, kojeg je Mamić više puta spominjao, bit će svjedok u istrazi. Svjedočit će i Vlatka Peras, predsjednica Uprave Dinama. Ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirao je danas moguće izručenje Zdravka Mamića.

– U ovom trenutku, Ministarstvo pravosuđa nije dobilo zahtjev nadležnog pravosudnog tijela, a to je DORH, da se pokrene postupak izručenja – pojasnio je Malenica. Sporazuma između BiH i Hrvatske koncipiran je tako da postoji katalog kaznenih djela, među kojima je i korupcija. – Čim DORH zatraži od nas pokretanje procedure, mi ćemo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i zatražiti izručenje od Ministarstva pravde BiH – poručio je Malenica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?