Ekspanzija maslinarstva

Kvalitetno hercegovačko maslinovo ulje uskoro će biti prepoznatljiv brend

masline
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
18.09.2023.
u 21:47

U Hercegovini je sada 100 tisuća stabala, odnosno 400 hektara nasada maslina, s tendencijom rasta

Hercegovina posljednih 15 godina bilježi ekspanziju u sektoru maslinarstva i uljarstva. Iako, kao i svaka poljoprivredna grana, zahtijeva ulaganja, rad i trud, sve je više onih kojima maslinarstvo postaje primarno zanimanje. Da bi potaknula razvoj maslinarstva, općina Stolac daje povoljno državno zemljište u zakup.
 
U Stocu je ove godine posađeno oko 4,5 tisuće stabala maslina. Općina Stolac trenutno daje u zakup državno zemljište na 25 godina, po cijeni od 200 KM po hektaru. 

Mladen Papac je, među prvima, prije pet godina krenuo s pričom o sadnji maslina u Stocu na državnom zemljištu koje je uzeo u zakup. Trenutno ima 300 stabala maslina i planira širenje nasada. Premda stablo masline punu rodnost postiže tek nakon 7 ili 8 godina, Mladen kaže kako se isplati ulagati i maslinarstvo vidi kao buduće zanimanje, javlja BHRT

"Mi trenutno samo ulažemo, a za ostalo se nadam da će biti izdašno mjesto, idealno, 300 metara je ovdje nadmorske visine točno, to je čisto, prozračno, bez nekih većih ledova ovdje, tako da se nadam da će biti. Za tri godine, otprilike, nadam se da će nam biti glavni izvor prihoda, ako Bog da.", kaže Mladen Papac iz mjesta Crniči kod Stoca.

Sve je više onih koji se kao Mladen okreću maslinarstvu. Željko se iz Švicarske s obitelji vratio u Stolac. Svoj vinograd je prije četiri godine pretvorio u maslinik u koji je, kaže, uloženo puno truda i ljubavi.

"To je na prvom mjestu, ako nećes voditi računa o njoj, nemoj je ni saditi, to je definitivno. Čovjek, ako će se baviti baš maslinarstvom, ja savjetujem - posadi istarsku bjelicu, trebaš imati oprašivač, neka ima i levantinka, ona talijanka.", ističe Željko Bošković iz Aladinića kod Stoca.

 

 

U Stocu je sada oko 20 tisuća stabala masline. Tome je doprinijela i Stolačka udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" koja, kroz istoimeni sajam koji se već 15 godina održava u listopadu, aktivno potiče njihovu sadnju. Sajam je zaslužan i za pokretanje uljare u koju početkom listopada stižu maslinari iz cijele Hercegovine da prerade masline. Ova godina će biti malo slabija urodom nego lani, ali će ulje, kažu u Udruzi, biti vrhunske kvalitete.

"Radimo na brendu hercegovačkog maslinovog ulja. Kad dobijemo taj brend, jer imamo svoje prednosti i nad istarskim, usudit ću se reći, neka me netko ispravi ako griješim, i nad damatinskim uljima. Imamo neke svoje kvalitete koje ćemo pokazati i dokazati, jer evo prošle godine smo ušli i u međunarodni registar proizvođača maslinovih ulja kao država Bosna i Hercegovina.", navodi Zoran Raič iz Udruge „Hercegovački plodovi mediterana“.

Posljednjih nekoliko godina, kaže Raič, država sve više potiče poljoprivredni razvoj, pa i maslinarstvo. U Hercegovini je sada 100 tisuća stabala, odnosno 400 hektara nasada maslina, s tendencijom rasta. Godišnje se proizvede 280 tisuća litara ekstra djevičanskog ulja. Kvaliteti uglavnom parira i cijena, pa se ove godine, s obzirom na inflaciju, očekuje da će litar ulja iznositi čak i više od 30 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije