Spas od ljetnih vrućina na 1700 m nadmorske visine

Kupres uvelike radi na razvoju ljetne sezone

20.07.2022.
u 18:43

Kupres posljednjih godina uvelike koristi svoje prirodne resurse i polako postaje omiljena turistička destinacija i tijekom ljeta.

Na Kupresu je održana tradicionalna manifestacija Dani kosidbe, a o važnosti manifestacije za RTV HB govorio je načelnik ove općine Zdravko Mioč, piše Večernji list BiH. 

Nastavak tradicije

- Ono što je najvažnije jest to da smo nastavili tradiciju koja se održava već više od 100 godina i ono što je još važnije jest da nam se posjetitelji vraćaju. Tradicionalni način košenja trave je nešto što je vezano uz ovaj kraj od davnina i što je potvrđeno stavljanjem na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Mi smo baštinici te tradicije koju ćemo i dalje nastaviti. Na Danima kosidbe uz natjecanje u košenju trave, koje je središnji događaj, održavaju se i drugi kulturni i sportski događaji. Nismo imali nikakvog narušavanja reda i mira iako je to sve na otvorenom, ali važno je da sve prođe u najboljem redu - kazao je Mioč.

Kupres je nadaleko poznat po zimskom turizmu, ali se sve više radi i na ljetnoj turističkoj sezoni. Ono što turiste u ljetnim mjesecima privlači na Kupres jest bijeg na visinu od 1200 metara koji svima dođe kao jedno osvježenje.

- Trebamo raditi na povećanju i poboljšanju turističke ponude. Ono što privlači naše goste jest visinski predio ovog kraja koji je u ovim sparnim ljetnim danima spas od vrućina koje haraju Hercegovinom, Dalmacijom i drugim krajevima. To je jedno ugodno osvježenje u vrelim ljetnim mjesecima. Osim toga, tu su i biciklističke utrke koje će biti upriličene na Stožeru, zatim Kupres se može pohvaliti i iznajmljivanjem quadova koji su dio turističke atrakcije. Tu je i ski lift koji je u funkciji i pruža biciklistima doživljaj spuštanja niz Stožer, također, valja spomenuti i goste koji samo žele prošetati visoravnima Stožera na 1700 m nadmorske visine. Dakle, ski liftom se popnu na vrh i uživaju u prirodnim ljepotama ovoga kraja - kazao je načelnik Mioč.

Ljetna sezona

- Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme imati kvalitetniju i dugotrajniju ponudu nego što je sam zimski turizam. Naime, zimska sezona najmanje ovisi o nama i ljudskom čimbeniku - ovisi o snijegu, odnosno hoće li ga biti, a od ljetnog turizma imat ćemo dosta koristi i uspjeha, ali nas čeka puno rada - poručio je Mioč.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije