NEMA NOVCA

Kupljeno manje od 10.000, a potrebno 50.000 doza cjepiva

cjepivo
Foto: Robert Anic/PIXSELL
16.11.2013.
u 09:00

Županije su ranije nabavljale 80.000 doza cjepiva, a sada samo 32.000

Gripa je tu, ali još uvijek se ne može govoriti o epidemiji. Županije u Federaciji su kupile oko 32.000 cjepiva, sama Federacija nije kupila niti jednu dozu. U HNŽ-u je raspoređeno nešto manje od 10.000 doza cjepiva, ali stvarna potreba je pet puta veća.

Potrebe stanovništva

- Poželjno je da se cijepe sve starije osobe, a njih je u HNŽ-u oko 20 do 25% od ukupnog broja stanovništva. To znači kako samo u toj populaciji imamo od 40 do 50 tisuća osoba koje se trebaju cijepiti, a dobili smo manje od 10.000 doza. Cjepiva su raspoređena liječnicima obiteljske medicine i oni odlučuju tko će dobiti cjepivo - rekao nam je ravnatelj mostarskog Doma zdravlja dr. Davor Pehar. Više osoba nam je potvrdilo kako dolazi do sukoba i svađa zbog raspodjele cjepiva. - Ne postoje jasni kriteriji po kojima se može odlučiti tko će dobiti cjepivo, a tko ne. Teško je raditi u uvjetima gdje su potrebe pet puta veće od realnih mogućnosti - rekli su nam naši sugovornici iz mostarskog Doma zdravlja. Epidemiolog dr. Jelena Ravlija iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH nam je rekla kako su ranijih godina županije nabavljale znatno više cjepiva, skoro tri puta više nego sada, ali su se stvari drastično promijenile od 2009. - Županije su same kupovale oko 80.000 doza, a sada je taj broj oko 32.000. Od 2009. i pojave virusa H1N1 dogodilo se mnogo promjena. Mediji su djelomični krivi za to jer su svašta pisali o cjepivima, malo nepovjerenje ljudi i strah, tako da danas imamo ovu situaciju. Brojka od 32.000 doza cjepiva svakako nije dovoljna i potrebe su znatno veće - rekla nam je dr. Ravlija. Zato tisuće građana ovih dan traže cjepivo protiv gripe u ljekarnama.

Kupuju cjepivo

Njegova cijena ove godine je oko 20 maraka, a prije nekoliko godina je bila dvostruko manja. Liječnici upozoravaju kako prilikom kupnje cjepiva treba dogovoriti cijepljenje u ambulanti, te kako se mora paziti na postupanje s ovim preparatom. - Ne bi se smjelo dogoditi da netko kupi cjepivo i da ono stoji dva dana u automobilu. - Zna se u kakvim uvjetima cjepivo moramo držati. Ako se to ne poštuje, ono neće djelovati i osoba se bespotrebno cijepila - ističu naši sugovornici. Stanovnici RS koji se žele cijepiti protiv gripe, a ne spadaju u kategoriju koja to može besplatno učiniti, u Institutu javnog zdravstva RS cjepivo mogu nabaviti po cijeni od 15 KM, dok u domovima zdravlja koštaju oko 20 KM. Trgovci su u samo nekoliko godina udvostručili cijenu cjepiva, ali građani nemaju izbora u ovom slučaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?