Počela sezona

Kupači, oprez, rijeke su opasne zbog protočnosti, a jezera zbog dubine

Djevojčica pored vode
18.06.2023.
u 10:01

Lijepo vrijeme, obilje zabave, učestala druženja… nezaobilazni su čimbenici svakoga ljeta, ali upravo ovi, najzabavniji mjeseci vrlo često sa sobom donose i teške ljudske drame. Znamo kako visoke temperature brojne građane tjeraju osvježenje potražiti na nekom od kupališta, bilo da su to bazeni, rijeke ili jezera. Ali zbog nepažnje plivača i brojnih drugih čimbenika nerijetko dolazi i do utapanja.

Spašavanje mladića
Posljednji slučaj utapanja zabilježen je nedavno u Beogradu. - Dvojica šesnaestogodišnjih dječaka, koja su se u utopila na Adi Ciganliji, skakala su s pontona na mjestu koje ni u sezoni nije predviđeno za kupanje, rekao je nakon tragedije Marko Mladenović, zapovjednik ronilaca u ronilačkoj jedinici policije. Apelirao je na mlade da to ne rade. Osim u Beogradu, slični slučajevi zabilježeni su tijekom ove godine i u BiH, točnije u Stocu i Mostaru. Naime, dvojica dječaka spasila su 13-godišnjaka koji se poskliznuo i pao u rijeku Bregavu u Stocu. Kako je javio portal Crna-Hronika, trinaestogodišnji dječak poskliznuo se i pao u rijeku, nakon čega je dozivao u pomoć. Na svu sreću, dječaci od 15 i 17 godina su bez razmišljanja uskočili u hladnu rijeku i izvukli ga na sigurno. Samo nekoliko dana prije sličan slučaj sa sretnim krajem dogodio se i u Mostaru.

Tri mladića spasila su dječaka od utapanja na rijeci Bunici kod Mostara. Majka jednog od hrabrih mladića tada je upozorila na opasnosti koje vrebaju na Bunici, gdje veliki broj građana tijekom ljetnih dana dolazi na kupanje, u nadi da će ljudi koji mogu nešto učiniti reagirati i shvatiti ozbiljno situaciju prije nego što se dogodi tragičan scenarij. Podsjetila je kako preko bazena nema mosta te da betonski blokovi, koji se zimi sklone sa strana, nisu vraćeni te da se sila vode ne može lako ukrotiti. Majka dječaka upozorila je i roditelje da razgovaraju sa svojom djecom te da ih upozore na moguće opasnosti, ističući kako današnja djeca većinom ne znaju što je rijeka i što su brzaci jer su, kaže, uglavnom učila plivati na moru. - Ovo je bio sretan kraj, potrudimo se da i svaki sljedeći bude takav - napisala je nakon nemilog događaja majka hrabrog dječaka koji je s dvojicom prijatelja skočio u rijeku i spriječio tragediju.

Savjeti i upozorenja

Kako bi se ovakvi slučajevi izbjegli, postoje pravila koja se strogo moraju poštovati, upozoravaju stručnjaci, piše portal Večernjeg lista BiH. - Rijeke su osobito opasne jer su protočne, često imaju vrtloge, usjeke i mijenjaju svoj tok. S druge strane, jezera imaju nagle promjene dubine i temperature, a svi znamo kako je u jezeru na površini toplije, a ispod hladnije, što predstavlja problem kupačima, kao i raslinje, zbog čega dolazi do panike, a onda i utapanja - upozoravaju. Mladi, posebice maloljetnici, ne bi trebali odlaziti na kupališta bez nadzora roditelja ili starijih članova obitelji kako bi se izbjegla mogućnost tragedije - utapanja. Donosimo i nekoliko savjeta koje bismo svi trebali poštovati prilikom odlaska na kupalište: neplivači ili osobe koje slabije plivaju obvezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje; nije preporučljivo plivati najmanje jedan sat nakon obroka, kao ni kupati se kada se konzumira alkohol. Kako razlika u temperaturi i nepoznata dubina mogu biti opasne, napominje se da plivač u vodu ne bi smio ulaziti vruć ili skakati u vodu nepoznate dubine. I jedan od najvažnijih savjeta - ako primijetite da je netko u nevolji, odmah potražite pomoć drugih osoba koje se nalaze u blizini. Proces utapanja traje svega nekolika minuta te je stoga brzina djelovanja najvažnija u spašavanju ljudskog života, piše portal Večernjeg lista BiH. Osim mogućnosti utapanja, rijeke i jezera mogu donijeti i druge nevolje - bolesti. Bolesti koje mogu dobiti osobe koje se kupaju u zagađenim rijekama najčešće su one koje se prenose fekalno-oralnim putem, kao što su gastroenteritis, hepatitis A, konjunktivitis, ali moguće su i druge parazitske i kožne bolesti. Ova oboljenja mogu biti opasna za sve populacijske skupine stanovništva te kod imunokompromitiranih osoba mogu dovesti do ozbiljnih posljedica za organizam. I dok u svijetu nije dopušteno kupanje na rijekama i jezerima koje nemaju spasilačku službu, u BiH to nije slučaj te se građani uglavnom kupaju na vlastitu odgovornost.

Dolaze sve užarenije temperature i jasno da se svi želimo osvježiti ili opustiti negdje uz vodu, ali uz opuštanje je potrebno “aktivirati” i oprez kako bismo izbjegli tragedije i negativne posljedice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije