Vratimo nadu zavičaju

Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine sutra počinje u Zagrebu

07.07.2018.
u 10:30

Dvodnevna manifestacija pod nazivom “Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine”, koja će se danas i sutra održati u Zagrebu, manifestacija je kojom se želi približiti i što više afirmirati bogatu baštinu Hrvata iz BiH koji djeluju kroz zajednice, kulturno-umjetnička društva, klubove, udruge i župe podrijetlom iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Hrvatskoj.

Ovi svojevrsni susreti započet će danas u Hrvatskoj matici iseljenika susretom s nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Oni će nazočnima govoriti o trenutačnom stanju i položaju Hrvata u BiH. Kako se ova manifestacija održava pod radnim naslovom “Vratimo nadu zavičaju”, bit će riječi i o mogućnostima povratka u BiH koja je i hrvatska domovina.

Zajedničko navijanje

Ni ovaj skup neće mimoići opća euforija oko hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u u Rusiji, pa će sudionici u Klubu “Matis” moći zajednički pogledati četvrtfinalni susret Rusija - Hrvatska zbog kojeg je i svečana smotra s Gornjogradske ljetne pozornice prebačena sa subote na nedjelju.

Kako nam je rekla Ivana Rora, PR ovog projekta, i Šimun Babić, voditelj pododbora za medije, u nedjelju će se prava izložba tradicijske kulture dogoditi na pozornici pokraj samostansko-župne crkve svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu. Prije toga će euharistijsko slavlje predslaviti kardinal Vinko Puljić. Misi će nazočiti brojni predstavnici političkog i javnog života Hrvatske i BiH.

Koordinator Organizacijskog odbora ove manifestacije fra Stipo Karajica rekao je kako će u 13 sati započeti svečana smotra tradicijske kulture, nošnje, umjetnosti i običaja kroz pjesmu i ples te predstavljanje bogate baštine zavičajnih zajednica Hrvata iz BiH u Hrvatskoj. Taj program će, kako je planirano, trajati do 18 sati.

Dani kulturno-vjerske baštine Hrvata BiH Zagreb 2018. priređuju se u cilju međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosanskohercegovačkih Hrvata, kao i pružanja potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.

Važnost čuvanja tradicije

Od iznimne je važnosti očuvanje tradicijske kulture Hrvata u pojedinim zemljama jer je ta baština vrijedna, ne samo zbog svoje raznolikosti i identitetske važnosti nego i što tradicijski običaji, kako vjerski tako i kulturni, često čuvaju vrlo stare sadržaje pa i neke koje više ne nalazimo ni u Hrvatskoj ni u BiH.

Zanimanje za sudjelovanje na ovoj manifestaciji iskazali su predstavnici zavičajnih udruga i klubova BiH Hrvata u Hrvatskoj iz Duvna, Kupresa, Kotor Varoši, Jajca, Brčkog, Tuzle, Banje Luke, Dervente, Gruda, Širokog Brijega, Livna, Rame, Uskoplja, Usore, Pougarje/Dobretići...

Komentara 1

DU
Deleted user
12:02 07.07.2018.

lijepo procitati. medjutim da se o povratku razmisljalo i radilo na tome nebi danas bili u ovakvoj situaciji. da je bilo zelje za povratkom barem bi jedan dva mandata do sada imali ministra na drzavnom ili federalnom nivou za povratnikeke i izbjeglice. ne uvjek je bila bitna pravda i financije. nit pravde niti financija. a o povratnicima da pricamo. i najnoviji prijedlog nakaradnog izbornog zakona je jasan pokazatelj kontinuiteta takve politike. kad se bosnjaci pozivaju na popis iz 1991. pitajte ih gospodo jel sukladno tom popisu i zastupljenost u organima uprave i policiji javnim poduzecima isl. ali ne zanima vas prica o povratku osim u vrijeme općih izbora. kad su lokalni izbori ponasate se kao da se oni dogadjaju negdje drugo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?