Urednik programa HRT-a za Hrvate izvan RH

Kujundžić: HRT jača prisutnost u Bosanskoj Posavini

15.12.2021.
u 21:00

- Želimo da HRT bude prisutniji u Posavini, prati događaje i život na tom značajnom prostoru s herojskom poviješću i ljudima koji zaslužuju da se njihova riječ u javnosti glasnije čuje - kazao je Kujundžić

- Hrvatska radiotelevizija želi pojačati svoju prisutnost na širem području Bosanske Posavine, a osobito na području triju posavskih općina - izjavio je Ivo Kujundžić, urednik programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske i voditelj Samostalnog odjela HRT-a za Hrvate izvan Republike Hrvatske nakon nedavnoga, inače prvog u nizu planiranih reportažnih zapisa koje je nedavno napravila ta televizijska kuća u Posavskoj županiji, piše Večernji list BiH.

U Vladi Posavske županije na čelu s predsjednikom Đurom Topićem pozitivno ocjenjuju takvu programsku orijentiranost priznajući da se do sada praćenje događaja iz triju posavskih općina uglavnom svodilo na HRT-ove kamere u Orašju za vrijeme filmskog festivala i eventualno nekog značajnijeg događaja.

- Potrebno je kamerom zabilježiti ne samo dnevne događaje, već i bogatu povijesnu i kulturnu baštinu posavskoga podneblja - ističu u županijskoj upravi. 

Intenziviranje suradnje

- Želimo da HRT bude prisutniji u Posavini, prati događaje i život na tom značajnom prostoru s herojskom poviješću i ljudima koji zaslužuju da se njihova riječ u javnosti glasnije čuje - kazao je Kujundžić naglasivši pritom i da kao urednik na HRT-u ima obvezu pratiti zbivanja izvan granica Republike Hrvatske, a koja se tiču hrvatskog naroda u BiH, hrvatskih manjina u susjednim državama i klasičnog hrvatskog iseljeništva, na sva tri medija, dakle, na radiju, televiziji i na internetu.

- Također, proizvodimo i vijesti na radiju i TV-u, a imamo i internetske stranice na onim stranim jezicima koji su zanimljivi za velike skupine Hrvata, recimo, engleski jezik za Ameriku i Kanadu, španjolski za južnoameričke države u kojima žive Hrvati, najviše u Argentini i Čileu, također i njemački za njemačko govorno područje, Njemačka, Švicarska, Austrija...

Programi su jako dobro praćeni od hrvatskog iseljeništva i njihov broj stalno raste na internetskim stranicama - naglasio je Kujundžić. Na pitanje o intenziviranju suradnje s Posavskom županijom, Kujundžić je istaknuo kako je suradnja s Hrvatima u Posavskoj županiji te skrb i briga o hrvatskom narodu na cijelom teritoriju susjedne im BiH prioritet i jedan od najvažnijih ciljeva.

- U posljednje vrijeme trudimo se pojačati svoju prisutnost u Bosanskoj Posavini i smatram da se to vidi u našem programu. Medijska prezentacija prostora kao što je Bosanska Posavina u programu HRT-a iznimno je važna jer briga i skrb o Hrvatima u BiH je i obveza RH kao supotpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma i smatram kako se to radi doista intenzivno. Također, i mi kao javni RTV servis imamo dužnost pratiti teme važne za Hrvate u BiH, a u tom kontekstu i Odjel na čijem sam čelu financira Vlada RH - naglasio je Kujundžić ističući zadovoljstvo početkom jedne intenzivnije suradnje.

Pomoć Radiju Orašje

Uz medijsko praćenje kamerama HRT-a, očito su u toj medijskoj kući otišli i korak dalje s namjerom tehničke potpore medijima Posavine, konkretno Radiopostaji Orašje čiji su v. d. ravnatelja Matija Dominković i informatičar u Vladi Posavske županije Josip Vinković posjetili Hrvatsku radioteleviziju i Odjel programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ključne riječi
HRT

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije