U crkvi Krista Kralja Čitluk

Krizmano 75 djevojaka i mladića

23.04.2018.
u 08:00

Na svetoj misi u prepunoj župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku sakramentu svete potvrde (krizme) pristupilo je 75 mladih (41 mladić i 34 djevojke), uglavnom učenika prvih razreda srednje škole iz naseljenih mjesta koja pripadaju župi Čitluk.

Njima je sakrament svete potvrde podijelio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski monsinjor Ratko Perić koji je i predslavio svetu misu uz suslavlje čitlučkog župnika fra Mire Šege te još nekoliko svećenika.

Krizmanike je za taj veliki događaj pripremao fra Miro Šego, a svojim nastupom u pjevanim dijelovima mise jučerašnju svečanost uveličali su članovi župnoga zbora Krista Kralja pod ravnanjem s. Slavice Kožul.

Prije početka svete mise kroz mnoštvo roditelja, rodbine i ostalog vjerničkoga puka u procesiji od župnoga ureda prema lijepo urešenom oltaru crkve Krista Kralja, u svečanim odorama prošla je kolona krizmanika i njihovih kumova, a slijedili su ih biskup i ostali svećenici. Na početku misnoga slavlja tople riječi dobrodošlice biskupu uputili su župnik fra Miro Šego te krizmanici Karlo Šakota i Ivona Krasić.

Tumačeći u svojoj nadahnutoj propovijedi ulomak iz Ivanova evanđelja o sedamdeset i dvojici te dvanaestorici učenika, biskup Perić je kazao kako je Isus izabrao dvanaestoricu da budu s njim, nazvao ih apostolima za koje je imao poseban plan slati ih propovijedati te naglasio kako mnogi od one 72 zbog toga “više nisu išli s njim, slomili su se na euharistiji, na govoru o euharistiji, na hrani za vječni život i govorili da Isus nije po njihovoj volji i konceptu. Biskup je kazao kako je Isus dvanaestorici rekao: - Meni je Otac nebeski rekao da ovako pričam i da ovako činim: Ništa za mene ne znači to što se ti sablažnjuješ. Ovo je vječna istina, vječno spasenje’ - naveo je biskup Isusove riječi upućene dvanaestorici učenika.

Govoreći o ljudskim zanimanjima potrebnim za život i razvoj, biskup je kazao: - Ima jedno zvanje, duhovno zvanje koje se ne ograničava na ovaj plafon, probija kroz plafon, iznad oblaka, iznad zvijezda, iznad neba. To je ovo apostolsko, Petrovo zvanje - kazao je biskup Perića, potom istaknuo kako je Isus apostolima dao tri službe.

Prva je da pođu po svemu svijetu propovijedati sve što su od njega čuli i što ih je učio. Druga zadaća apostolska i svećenička, a treća zadaća je: ‘Vi ćete upravljati’, što znači određivati, napraviti sustav, plan i program, osnovati župu, biskupiju, formirati cijelu Crkvu - kazao je biskup Perić koji je na kraju pozvao vjernike da se mole za duhovna zvanja, da dođu novi svećenici, mladomisnici da oni mogu izvršavati te zadaće uime Crkve, uime Isusa Krista.

- Podivljat ćemo ne budemo li imali svećenika, dobrih, vrijednih, vjernih svećenika - kazao je, uz ostalo, biskup Perić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije