Analiza

Kritično zagađenje zraka je rezultat kaotičnog izdavanja dozvola i niskih standarda

zrak
13.06.2017.
u 15:50

Prema analizama Svjetske zdravstvene organizacije WHO, Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima najzagađeniji zrak u Europi, a kao jedan od razloga navodi se neefikasan sustav okolinskih dozvola za industrijske objekte i niska razina tehničkih standarda. Ovo je zaključak nove studije nekoliko nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i Češke, čiji stručnjaci preporučuju uvođenje integriranog procesa izdavanja dozvola, koji se koristi u zemljama EU, i pokretanje javno dostupne baze podataka o zagađenju.

Izdavanje okolinskih dozvola za industrijske objekte u Bosni i Hercegovini je fragmentirano, a većina tvornica ne ispunjava bh. ili europske standarde i uzrokuju ogromno zagađenje zraka, tla i vode, što ima ozbiljne posljedice na zdravlje ljudi, navodi se u studiji tima na čijem je čelu češka nevladina organizacije "Arnika".

"Predlažemo uvođenje integriranog sistema izdavanja dozvola koji daje više snage državnim organima vlasti, omogućava praktičnu primjenu najboljih raspoloživih tehnika i otvara veliki prostor za sudjelovanje javnosti", kaže čelnik ove organizacije Martin Skalsky.

Integrirano izdavanje dozvola obavezno je u svim zemljama EU umjesto izdavanja više posebnih dozvola za emisije u zrak i vode, za upravljanje otpadom, za utjecaj na prirodu i druga pitanja, vlasti izdaju samo jednu zajedničku odluku. Europski sistem se zasniva na obaveznom korištenju, tzv. Best Available Techniques, najnaprednijih i ekološki prihvatljivih tehnologija.

Nova studija analizira praktična iskustva u izdavanju okolinskih dozvola u Bosni i Hercegovini, na primjerima termoelektrana u Tuzli i Banovićima, postrojenja za preradu automobilskih guma u Lukavcu i metalurškog kompleksa ArcelorMittal u Zenici.

"ArcelorMittal u Zenici je cijele tri godine radio bez važeće dozvole, a nadležno ministarstvo je potrošilo previše vremena za donošenje nove odluke. Kada su dozvole konačno izdate, ograničenja emisija su postavljena još blaže nego što to propisuju već blagi državni propisi. Takav sistem uopće ne štiti naš okoliš i zdravlje", objašnjava ekspert nevladine organizacije Eko forum Zenica, Samir Lemeš.

Bosna i Hercegovina se može ugledati na brojne zemlje sa funkcionalnim i transparentnim sistemom izdavanja okolinskih dozvola. Najbliži primjer je Republika Hrvatska, koja ima niz zabilježenih uspjeha u pripremi i provedbi državnih planova i strategija za zaštitu životne sredine, i koja je tijekom nekoliko godina ostvarila značajan napredak u jačanju postojećih i donošenju novih ekoloških propisa u različitim sektorima, kao što su kvalitet zraka ili upravljanje otpadom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije