Suradnja zastupničkih domova BiH i Italije

Krišto: Za nas je važno da jačamo veze s europskim parlamentima

rim zastupnicki domovi
05.03.2016.
u 08:04

Borjana Krišto je izrazila nadu da će ovaj dokument značajno doprinijeti daljnjem unapređenju dobrih odnosa BiH i Italije

Na prigodnoj svečanosti održanoj u petak u Rimu, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i predsjednica Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Laura Boldrini potpisale su Protokol o suradnji zastupničkih domova Parlamenta Italije i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U Protokolu se, između ostalog, potencira značaj parlamentarne diplomacije kao sredstva za poticanje razmjene mišljenja, koordiniranje aktivnosti i unapređenje suradnje između dvaju zemalja. Također, dokumentom se ističe uvjerenje da zajednička vjera u vrijednosti slobode, demokracije i tolerancije, te posebne povijesne, kulturne i trgovinske veze između dviju zemalja čine primjerenim da dva parlamenta bolje upoznaju jedan drugi i prema tome institucionaliziraju svoje kontakte, iščekujući pregovore za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Zajedničke aktivnosti koje su predviđene Protokolom su razmjena iskustva i jačanje dijaloga kroz poticanje suradnje tijela obaju parlamenata, a posebno parlamentarnih povjerenstava, te rad s ciljem međusobnog približavanja stavova u međunarodnim parlamentarnim forumima o najznačajnijim pitanjima kao što su ona koja se odnose na Europsku uniju, dijalog između različitih kultura, te sigurnosti kako bi se odgovorilo na nove izazove koje nameće međunarodna situacija.

Zahvaljujući se gospođi Boldrini na inicijativi za potpisivanje Protokola o suradnji između zastupničkih domova parlamenata dvaju prijateljskih zemalja, predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto izrazila je nadu da će ovaj dokument značajno doprinijeti daljnjem unapređenju dobrih odnosa BiH i Italije.

"Za nas je itekako važno da jačamo veze s europskim parlamentima. Mi smo zemlja koja je nedavno aplicirala za kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, država koja je po mnogim ocjenama napravila krupan iskorak u tom pravcu i koja apsolutno želi biti dio zajedničkih europskih pa i širih napora u traženju odgovora na izazove suvremenog svijeta", rekla je Krišto. 

Ona je, također, istaknula da kroz kvalitetnu suradnju dvaju parlamenata i parlamentarnih tijela očekuje potporu Italije u velikom poslu koji očekuje Parlamentarnu skupštinu BiH, prije svega u zakonodavnoj ali i u drugim sferama djelovanja. Cilj je, kako je rekla, u potpunosti prihvatiti i implementirati kriterije koji nam se nameću u nastojanju da se priključimo Europskoj uniji i tu u danima koji su pred nama ne smije biti zastoja.

Predsjednica Boldrini predstavila je i novu zajedničku inicijativu koju je pokrenula sa čelnicima parlamenata njemačkog Bundestaga, Parlamenta Francuske i Luksemburga a koja predviđa suradnju parlamenata u traženju odgovora na probleme izbjeglica, terorizma, rasta radikalizma i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet. Za sada, kako je rekla, tu inicijativu podržalo je 12 parlamenata a očekuje se da će se u narednim mjesecima potpora ali i konkretna suradnja širiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?