Sastanak u Ateni

Krišto s Plenkovićem: Izborna reforma najvažnija pretpostavka daljnje demokratizacije i napretka BiH

21.08.2023.
u 17:42

Krišto je istaknula kako su prioriteti i fokus rada Vijeća ministara BiH i svih institucija BiH usmjereni na ispunjenje 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarali su danas u Ateni o bilateralnoj suradnji, prvenstveno u kontekstu procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine.
 
Predsjedateljica Krišto se zahvalila premijeru Plenkoviću na potpori koju prijateljska Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija i izgradnji društva u cjelini. Premijer Plenković je kazao da će Hrvatska i dalje nastaviti s nesebičnom kontinuiranom potporom BiH na njezinom europskom putu.
 
Krišto je istaknula kako su prioriteti i fokus rada Vijeća ministara BiH i svih institucija BiH usmjereni na ispunjenje 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Dodala je kako su rad i napori koje ovaj saziv Vijeća ministara BiH ulaže s ciljem ubrzanja europskih reformi prepoznati i na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, održanom 19. srpnja 2023. godine u Bruxellesu.
 
Vijeće ministara BiH radi na usvajanju reformskih zakona, kazala je Krišto te istaknula da je izborna reforma najvažnija pretpostavka daljnje demokratizacije i napretka Bosne i Hercegovine. Izrazila je uvjerenja kako će se do kraja godine napraviti ograničena promjena Ustava BiH i cjelokupna izmjena izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti postojeća diskriminacija. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava.
 
Sastanak Krišto i Plenkovića održan je uoči neformalnog sastanka lidera regije i zemaljan EU-a u Ateni na kojem će večeras sudjelovati predsjedateljica Vijeća ministara BiH na poziv predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije