Rasprava oko izbora u Mostaru

Krišto: Prijedlog HDZ-a implementira odluku Ustavnog suda BiH

Borjana Kristo
27.04.2016.
u 15:56

Prijedlog HDZ-a izazvao je raspravu u okviru koje su zastupnici SDP-a i DF-a kazali kako postoji tajni dogovor da se prihvati hitna procedura za razmatranje ovih zakona, ali da se svi obore

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su danas da se tri različita prijedloga izmjena Izbornog zakona koje su predložile različite političke stranke razmatraju po hitnoj proceduri. 

Izmjene izbornog zakona predložili su zastupnici SDP-a i DF-a Mirsad Mešić i Damir Bećirović, dopredsjedateljica Doma Borjana Krišto (HDZBiH) te zastupnici SDA i SBB Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić. 

Razmatranje ovih zakonskih rješenja koja se tiču održavanja lokalnih izbora u Mostaru zastupnici su predložili da se razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku, javlja Fena.

O prijedlogu SDP-a i DF nije bilo rasprave dok je prijedlog HDZ-a izazvao raspravu u okviru koje su zastupnici SDP-a i DF-a kazali kako postoji tajni dogovor da se prihvati hitna procedura za razmatranje ovih zakona, ali da se svi obore.

Zastupnici iz SBB-a i SDS-a odbacili su ovakve navode oporbenih stranaka, a zastupnik SBB-a kazao je da nikada zastupnici nisu bili bliže rješenju pitanja održavanja lokalnih izbora u Gradu Mostaru.

Krišto je, pozivajući zastupnike da prihvate ovakav prijedlog, naglasila da on implementira odluku Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu.

- Prijedlog našeg kluba osigurava da Mostar ne bude više „grad slučaj“ i otklanja se svaki vid diskriminacije među građanima tog grada. Vijećnici, njih 35, će se birati kroz izborne jedinice definirane u Statutu Grada i kompenzacijske mandate - pojasnila je.

Smatra da je ovaj prijedlog najbolji način da se izjednači vrijednosti glasa i osigura nediskiminacija te je pozvala da se na tragu ovog rješenja traži rješenje za Mostar kako bi se izbori u tom gradu održali kao i u ostalim lokalnim zajednicama u BiH.

Zastupnik SNSD-a Lazar Prodanović također je kazao da prijedlog HDZ-a poštuje Ustav Federacije BiH i implementira odluku Ustavnog suda BiH, ali ovaj klub ne podržava hitnu proceduru donošenja tog zakona.

Naime, dodao je, ovaj klub predložio bi amandaman za poboljašanje ovih izmjena, ali u ovakvoj proceduri nemaju tu mogućnost, a amandmanima bi se, smatra, osigurala stvarna zastupljenost konstitutivnih naroda u Gradskoj skupštini.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović je kazao da parlamentarna većina ima dogovor prema kojem će prihvatiti razmatranje zakona u hitnoj proceduri, ali će sve ove prijedloge odbiti.

- To je današnji scenarij. To je razlog zašto se nitko nije javio za prethodni zakon, ali što dalje. Hoće li se prije 4. svibnja sazvati sjednica, hoće li se raspisati izbori bez izbora u Mostaru ili su stranke našle neko drugo rješenje "ispod stola" - upitao je Magazinović.

Govoreći o prijedlogu izmjena Izbornog zakona SDA i SBB-a Mirsad Đonlagić (SBB) smatra da je ovim prijedlogom potvrđeno da je Grad Mostar jedinstven grad, ispoštovana je odluka Ustavnog suda, građani će birati gradonačelnika, a osigurana je ravnopravnost svih građana.

Pojasnio je da će se 35 vijećnika birati iz svake od izbornih jedinica (centralna zona grada i šest gradskih područja) tako da će četiri od pet vijećnika biti iz tri konstitutivna naroda i jedan iz reda ostalih tako da niti jedan narod ne može imati više od 15 vijećnika.

Fazlić (SDA) je kazao kako je cilj ove dvije stranke osiguranje ravnopravnosti građana, ali da se osigura da Grad Mostar ne bude više „grad slučaj“, a dopredsjedatelj Doma Šefik Džaferović (SDA) isključuje dominaciju bilo koga nad bilo kim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?