Okrugli stol

Krišto: Oko svakog političkog pitanja mora postojati puni konsenzus

okrugli stol krišto
16.12.2020.
u 15:50

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost PS BiH Borjana Krišto sudjelovala je u radu okruglog stola na temu: „Euroatlanske integracije i Bosna i Hercegovina: što dalje?“ u organizaciji Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Osvrćući se na euroatlanski put Bosne i Hercegovine u proteklom razdoblju Krišto je prije svega naglasila da kada govorimo o euroatlanskim integracijama iz perspektive Bosne i Hercegovine moramo imati u vidu da su EU i NATO put vanjskopolitički prioriteti BiH, ali za razliku od EU puta oko kojeg postoji puni politički konsenzus oko NATO puta postoje određena razmimoilaženja stavova.

U svom obraćanju Krišto je također istaknula da NATO nije samo vojni nego i politički savez koji dijeli vrijednosti slobode, demokaracije, pluralizma i konsenzusa te da za jednu relativno malu zemlju, koja je geopolitički i geostrateški pozicionirana u regiji Jugoistočne Europe, potencijalni rizici u izgradnji samostalnog sektora sigurnosti su možda i preveliko breme.

„Uvažavajući značaj strateškog interesa Bosne i Hercegovine koji se zasniva na potrebi ostvarivanja svih bitnih preduvjeta za što brži pristup naše države u EU i NATO savez ne smijemo zaboraviti na činjenicu da je BiH država tri konsitutivna naroda (H, B, S) i drugih koji u njoj žive, da je u nas svako pitanje političko pitanje oko kojeg mora postojati puni politički konsenzus, pa tako i oko pitanja euroatlanskih integracija, ali uvjerena sam da uz iskren politički dijalog, reforme koje će voditi ka perspektivnijoj budućnosti i jednakopravnosti konstitutivnih naroda, Bosna i Hercegovina će snažnije zakoračiti ka EU i NATO integracijma i biti prepoznata kao ozbiljan i odgovoran partner“, zaključila je Krišto.

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, NATO stožera u Sarajevu, Zapovjedništva EUFOR-a u BiH, akademske zajednice i civilnog sektora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?