Predsjedateljica VM na Summitu za demokraciju

Krišto: BiH će uskladiti svoje unutarnje zakonodavstvo s najvišim europskim standardima

29.03.2023.
u 19:18

Krišto je naglasila da će u nadolazećem razdoblju, zajedno s partnerima, predložiti temeljne reforme pravosudnog sustava čime će se ojačati transparentnost, vladavina prava i borba protiv kriminala, te što snažnije jačanje kolektivnih i individualnih ljudskih prava

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, na poziv organizatora predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena, sudjelovala je danas na drugom Summitu za demokraciju. Predsjedateljica Krišto se sudionicima Summita obratila putem videoveze prvoga dana, koji je organiziran u virtualnoj formi/online formatu.

Krišto je izrazila zahvalnost domaćinu predsjedniku Bidenu, na ovoj iznimno vrijednoj i korisnoj inicijativi Sjedinjenih Država, kao i vladama Kostarike, Nizozemske, Republike Koreje i Republike Zambije. U tom ozračju, iskazala je uvjerenje da svi okupljeni na Samitu dijele iste temeljne vrijednosti koje obilježavaju naša društva i za kojima se mora uvijek težiti, pogotovo danas, kada je društvo u cijelosti suočeno s višeslojnim isprepletenim globalnim krizama koje su se činile nemogućim do prije samo nekoliko godina.

Krišto je rekla kako je Summit prilika za osvrt na prethodno razdoblje, u kojem su pandemija, te ničim izazvana i neopravdana ruska agresija na Ukrajinu katalizatori usporenog gospodarskog rasta, dvoznamenkastih stopa inflacije, pogoršanog stanja na tržištu rada i lanaca opskrbe hranom u svijetu. Istaknula je kako se ne smije biti slijep pred činjenicom kako mnoge autokracije i diktature nastoje proširiti svoj utjecaj na niz regija u svijetu, uključujući kroz zlouporabu modernih informacijskih tehnologija (IT). Dodala je kako smo svjedoci širenja lažnih informacija i sadržaja, ali i rastuće zlouporabe privatnih podataka od strane pojedinih nedemokratskih režima, čime se nastoje oslabiti sigurnost građana i društva, posebice onih koja su u procesu jačanja svojih demokratskih institucija. Naglasila je kako se samo zajednički mogu suzbiti izazovi takve vrste i zaustaviti nastojanja zlonamjernih aktera koji slabe demokraciju i međunarodni pravni poredak.  

Istaknula je da, obzirom na poseban kontekst u kojemu se nalaze države Zapadnoga Balkana, moramo biti svjesni da nedemokratski trendovi imaju još veće negativne reperkusije na naša društva. Nacionalna i etnička pripadnost, spol, jezik i druge identitetske različitosti ne smiju biti razlog za isključenje iz ključnih demokratskih i nužnih tranzicijskih procesa.

Predsjedateljica Krišto je rekla da će Bosna i Hercegovina u predstojećem razdoblju, u cilju jačanja ljudskih prava, uskladiti svoje unutarnje zakonodavstvo s najvišim europskim standardima ljudskih prava i demokracije. Naglasila je da će u nadolazećem razdoblju, zajedno s partnerima, predložiti temeljne reforme pravosudnog sustava čime će se ojačati transparentnost, vladavina prava i borba protiv kriminala, te što snažnije jačanje kolektivnih i individualnih ljudskih prava. 

Dodala je kako Bosnu i Hercegovinu očekuju i sveobuhvatne ekonomske reforme u području zaštite okoliša, digitalizacije i brojnih infrastrukturnih projekata. Predsjedateljica Krišto je izrazila uvjerenje u uspjeh Bosne i Hercegovine kroz potporu i suradnju sa dokazanim prijateljskim zemljama, kao i uspjeh zajedničkog rada u okvirima Summita za demokraciju, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?