ANALIZA: Kojim strankama prijete unutarnja previranja prije i nakon izbora

Kreiranje listi i izborni rezultat velika opasnost za SDA, SDP i SDS

'za pokbih vlada bih  Danas Federalni parlament imenuje novu vladu snimio Marko Mikulicc'
19.05.2014.
u 09:07

Nakon izbora ostaje vidjeti kako će se napraviti vlast

Ono što se proteklih dana događa u HDZ-u 1990. svojevrsna je najava unutarnjih turbulencija i u mnogim drugim strankama na bh. političkoj sceni. Tri su “prijetnje” stabilnosti većine stranaka u BiH – savezi s drugim strankama, kreiranje kandidacijskih listi i izborni rezultati. To što je prvo puklo u devedesetki, nije iznenađenje jer je ta stranka prva došla u situaciju da se očituje o jednom važnom pitanju u izbornoj godini, odnosno da se opredijeli hoće li samostalno ili u savezu sa strankama HNS-a izići na izbore.

Razmirice u strankama

Izborom prve opcije Martin Raguž je pojačao nezadovoljstvo među dužnosnicima i članovima HDZ-a 1990. koji ionako nisu sa simpatijama gledali na njegovo preuzimanje stranke. Dok će se razmjeri i posljedice podjela unutar HDZ-a 1990. tek vidjeti, situacija u nekim drugim strankama prilično je jasna. Bez obzira koliko njezini čelnici nastojali relativizirati unutarnje podjele, u SDA je jasna polarizacija na Izetbegovićevu i Tihićevu struju. Ova podjela će tek doći do izražaja i prilikom kreiranja kandidacijskih listi jer će svaka od dvije frakcije pokušati osigurati što bolja mjesta na listama za “svoje ljude”. Konačan rasplet borbe za prevlast u SDA očekuje se nakon izbora, iako nije isključeno da se i ranije dogode neke turbulencije, kao što je bilo nedavno uklanjanje Bakira Alispahića iz stranačkih tijela.

Kompletnu analizu čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?