MMF je počeo pregovore s bh. vlastima

Kredite utrošiti u reforme koje će omogućiti bolji život bh. žiteljima

02.12.2020.
u 16:54

Za razliku od prošlog kredita za BiH od 330 milijuna maraka, kako stvari stoje, o novom od milijardu i pol maraka mogao bi pasti brži dogovor. Razlog je u tome što međunarodni kreditori najavljuju da će se razgovarati i s nižim razinama vlasti među kojima su i županije, što prošlog puta nije bio slučaj pa je bilo mnogo trvenja. Još tada, kada se željelo izbjeći županije te općine i gradove, ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda poslao je snažnu poruku kadrovima SDA, prvenstveno premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, koji će kasnije biti umiješan u veliki skandal s nabavom respiratora, da virus ne bira i da on ni HDZ BiH neće dopustiti da u nekim općinama trpe i ljudske i ekonomske gubitke da bi novac negdje drugdje bio trošen nemilice, piše Večernji list BiH

Ozbiljan novac

- Ovo je težak trenutak i nama je taj novac nužno potreban, ali mi ne možemo urušiti Ustav, zakonodavni sustav, pa i ljudsko dostojanstvo da bi nam netko trenirao disciplinu. Ovdje se kolektivno odlučuje, Fiskalno vijeće je takvo tijelo da obuhvati cijelu BiH i gospodin Novalić mora se u to uklopiti ako ne želi biti odgovoran za gubitak 330 milijuna KM kredita pomoći za BiH - kazao je tada Bevanda, što je bila jasna poruka da u pregovorima o velikom iznosu sve mora biti transparentno i mora uključivati sve koji sudjeluju u zaštiti zdravlja stanovništva i ekonomije.

Sugovornik Večernjeg lista BiH blizak ovoj problematici tvrdi da će ovog puta biti manje unutarnjih sukoba. - Ovo je ozbiljan novac. Pričamo o najvećem pojedinačnom kreditu za BiH i naravno da će MMF, koji daje taj novac, razgovarati sa svima. Županije su praktički nositelji vlasti u Federaciji BiH i bez njih je ovaj entitet nemoćan. Naravno da će ova institucija provjeriti gdje ide aranžman i da neće dopustiti ni zbog sebe da sve ode u krpanje proračunskih rupa, što je ovdje čest slučaj. Do 8. prosinca morat će se jasno razjasniti u što će biti utrošen novac, a važno je da idu u reformske procese jer će oni pokretati gospodarstvo ove zemlje i punjenje proračuna iz kojih će se opet vraćati krediti - priča nam.

Ranija loša iskustva

I zbog visine sredstava, a i zbog dosadašnjih iskustava uvjeren je da će MMF odvagati svaku marku koju dadne ovoj zemlji. - Novac koji se uzme, netko mora i vratiti, a tko vraća taj novac, pa narod. MMF-u je cilj da narod osjeti pozitivne učinke, ne zbog neke posebne ljubavi nego upravo zbog ranije činjenice. Smatram da će se zbog ranijih loših iskustava sada odgovornije ponašati i naši političari, ali i da će MMF kada dadne novac, ozbiljno pratiti utrošak tog novca. Zato mi je drago da sada razgovaraju i sa županijama u Federaciji BiH koje su u mnogočemu pokretačka snaga ovog entiteta. Više nemamo luksuz preskakati relevantne čimbenike ili se poigravati međunarodnim institucijama, čega je, nažalost, bilo - ističe sugovornik. Smatra da će MMF dati i smjernice, kao nedavno Hrvatskoj, a da će se odnositi na poruke Bosni i Hercegovini da ekonomske politike prilagođavaju razvoju krize tako što će područja s viškom kapaciteta poput turizma i ugostiteljstva osposobiti i prekvalificirati prema zelenom gospodarstvu i građevinarstvu.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije