UDRUGA "NAŠA DJECA - OUR KIDS" MOSTAR

Kragulj: Naši korisnici nikada nisu sami, uvijek nam se mogu obratiti

04.06.2020.
u 14:23

Udruga građana “Naša djeca – Our Kids” Mostar prijatelj je djece bez roditeljske skrbi i osoba s invaliditetom. Osnovana je kako bi pružila pomoć i podršku mladima koji nakon navršenih 18 godina moraju napustiti dječje domove i krenuti u samostalan život. Udruga mladim korisnicima pruža sigurno mjesto koje smatraju svojim domom, obuku u osnovnim životnim vještinama i podršku u fazi tranzicije k samostalnom životu, inkluziji u društvo i ostvarivanju građanskih prava. Udruga im pomaže razviti radne navike, pronaći zaposlenje, upravljati svojim novcem, nastaviti obrazovanje...

Sunčica Kragulj, projekt-menadžerica u Udruzi, za Večernji list BiH kaže kako su njihovi štićenici osobe s invaliditetom i bez njega.

Osnaživanje

“Za naše korisnike s invaliditetom nema vremenskog okvira boravka u programu, oni imaju cjeloživotnu asistenciju. Za korisnike bez invaliditeta razdoblje osnaživanja ima vremenski okvir i faze, nakon čega mlada osoba započinje graditi samostalan život s mogućnošću da nam se uvijek obrati za savjet, pomoć i podršku. Nikada ih ne ostavljamo prepuštenima samima sebi”, kaže Kragulj. Udruga dio misije ostvaruje i kroz SH “Prijatelji - Friends”, butik rabljene robe, koji je osnovan u cilju pružanja zaposlenja korisnicima i razvijanju njihovih vještina u radu, a u kojem se može povoljno nabaviti kvalitetna roba i gdje se kupnjom izravno podržava rad i održivost Udruge.

“U butiku su trenutačno zaposlene naše četiri korisnice. Na SH ‘Prijatelji - Friends’ posebno smo ponosni jer smo tako u mogućnosti pružiti jedne od najosnovnijih čimbenika koji u svakome od nas razvijaju osjećaje sigurnosti i zadovoljstva, a to su posao i vlastita primanja”, ističe Kragulj.

Dvije kuće

Korisnici o kojima se brinu borave u dvjema kućama. Jedna se nalazi u Mostaru, druga u Vrapčićima. UG “Naša djeca – Our Kids” Mostar trenutačno u programu podržava 10 korisnika. Suradnjom s Dječjim domom Mostar i Centrom za socijalni rad Mostar po potrebi dogovaraju mogućnost prijma novih korisnika, što ovisi o proračunu koji velikim dijelom ovisi i o podršci lokalne zajednice.

“Suradnja s lokalnom zajednicom pokazala se jako dobrom, ali uvijek smo otvoreni za još veću podršku lokalnih kompanija, volontera i susjeda kako bismo osigurali kontinuitet i samoodrživost rada. Najveći dio našega godišnjeg proračuna dolazi od osnivača: Våra Barn u Švedskoj i Our Kids u Engleskoj te dio od Grada Mostara iz godišnjeg proračuna, kao i od donacija sugrađana”, podcrtava Kragulj.

Ime Udruge prepoznatljivo je i po tome što su jedina organizacija u Hercegovini koja se brine o osobama iznad 18 godina bez roditeljske skrbi. Mostarci Udruzi mogu pomoći materijalnom ili novčanom donacijom, kao i volontiranjem. Tvrtke također mogu pomoći i pružiti podršku zapošljavanjem korisnika. Kažimo i to da je Udruga za vrijeme korone također funkcionirala.

“Proveli smo sve mjere zaštite i ograničili kretanje korisnika kako bismo ih u što bolje zaštitili. Zaposleni su pružali podršku poduzimajući mjere zaštite. Nažalost, nekoliko naših korisnika izgubilo je posao i mjesečna primanja uslijed zatvaranja mnogih tvrtki”, za kraj je kazala Kragulj. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?