Vijeće ministara BiH

Kraći rokovi za ostvarivanje prava na sudsku zaštitu

04.01.2018.
u 15:51

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima Bosne i Hercegovine, kojim se unapređuju postojeća rješenja i otklanjaju nejasnoće radi bolje provodljivosti ovog zakona u praksi.

Izmjenama Zakona skraćuje se rok za podnošenje tužbe s ranijih 60 na 30 dana, čime se strankama omogućava ostvarivanje prava na sudsku zaštitu u kraćem roku ukoliko smatraju da njihovo pravo nije ostvareno u upravnom postupku pred nadležnim tijelima uprave. 

Dopunama zakona, između ostalog, definirano je da stranka koja je pokrenula spor pred sudom zbog „šutnje administracije“ ne plaća troškove spora i u slučaju da ne uspije u sporu, čime se želi ojačati pravna sigurnost građana. Istovremeno je pokretanje upravnog spora omogućeno pod istim uvjetima građanima i pravnim osobama koji su sudjelovale u upravnom postupku.  

Novim zakonskim rješenjima, usklađenim s propisima u ovoj oblasti sa zemljama u okružju, propisano je da svaka stranka dokazuje činjenice na koje se poziva, a sud će isključivo biti vezan tužbenim zahtjevom.

Predlaganju zakona prethodilo je provođenje procesa konzultacija u kojima su, između ostalih, sudjelovale i nevladine organizacije čije su sugestije uvažene.

Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH u redovitu proceduru usvajanja, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije