Ponuda domaćeg suhog mesa na veletržnici u Tasovčićima

Kozja plaha 45 KM za kg, goveđi pršut 35, svinjska pečenica 25, slanina 20 KM

03.12.2023.
u 15:02

Na veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine kompletira se uobičajeni zimski program u koji, uz razne proizvode od mlijeka, u prvom redu sireve, pa sokove, jaja, perad, kuniće, kupus za zimnicu, drva za ogrjev…, dolazi i paleta različitih vrsta suhog mesa za koje je narodni naziv – suhovina. Koliko smo uočili, za sada još nema suhe jarčevine i pršuta, za čije sušenje ili treba više vremena (jarčevina) ili još nije vrijeme prodaje (pršut). Za sve te proizvode kao "pazarni" dan ustalio se petak, vjerojatno zbog prodavača ribe kojima je to udarni tržni dan. Shodno navici da se taj dan konzumira riba, petak je daleko najprometniji dan na prilazu veletržnici.

Rast cijena
Prodavači se za hladniji dio godine pripremaju mjesecima. Uočili smo da su cijene u odnosu na prošlu godinu, ovisno o vrsti mesa, porasle od 10 do 20 posto. U toj ponudi posebice je uočljiva slanina, o kojoj u posljednje vrijeme pohvalno govore i nutricionisti. Prodavači presjeku komade slanine, tako da njezine odlike budu uočljivije, sušena je na dimu, premazana bijelim lukom i soli te paprikom zbog okusa. Cijena se kreće od 20 do 22 KM za kilogram. Suha svinjska pečenica je 25 - 27 KM, kobasice 18 - 20 KM, suha rebra su oko 15 KM za kilogram, kolika je približno i cijena kao snijeg bijele slanine, za koju rekoše da ima i ljekovita svojstva.

Najskuplja u ponudi je kozja plaha - 45 KM za kilogram, za pretpostaviti je da će se najmanje toliko, kada se pojavi, cijeniti i suha jarčevina. Iza kozletine po cijeni slijedi goveđi pršut - 35 KM, dok je tzv. šarena govedina, "baby beef", 26 KM. Suha bravetina je 35-36 KM… Za dio Hercegovine istočno od Neretve gdje je bilo tradicionalno razvijeno stočarstvo vidljivo je da je suho ovčje meso - suha govedina, a posebice suho kozje meso, znatno, i do trideset posto, skuplje od suhe svinjetine.

Tradicionalni mliječni proizvodi, kao što je suhi ovčji sir iz mijeha, poslovično imaju dobru "prođu". Trenutačno je najskuplji suhi ovčji sir sa Zelengore - 27 KM, suhi ovčji sir s Mirina je 25 KM za kilogram itd. Da sira ima za svačiji džep, svjedoči ponuda suhog sira od obranog mlijeka tzv. torotan, koji se cijeni 13 KM za kilogram. Neslani mladi sir je 7 – 9 KM, sir za pitu 6 - 8... Naravno, u ponudi su i različite vrste kajmaka – mladi kajmak tzv. kore, pa kajmak iz kace, kajmak iz mijeha, maslo… Cijena tih proizvoda kreće se od 18 do 35 KM, koliko se cijeni kajmak iz mijeha.

Domaćini koji nude spomenutu robu su od Ljubinja na jugoistoku Hercegovine, preko Berkovića, Nevesinja i Podveležja pa sve do Kupresa. Jedan od njih je Milan Damjanac iz Nevesinja, koji ističe da je uredno prijavljen kao trgovac pojedinac, dakle registrirani proizvođač i prodavač, koji svoje proizvode plasira u Mostaru i Čapljini.

- Cijene suhog mesa su rasle nešto više nego mliječnih proizvoda, od kojih neki, kao suhi ovčji sir, imaju gotovo istu cijenu kao lani. Budući da su porasli troškovi uzgoja i proizvodnje, rasle su i cijene, ali ne puno. Recimo, lani su se suha kozja plaha i jarčevina cijenile 40 KM, ove godine su 45 KM, dakle desetak. Vodimo računa o kupovnoj moći naših kupaca pa nastojimo cijene držati pod kontrolom koliko se može - kaže gospodin Damjanac.

Ponuda ribe
U cjelini ponuda tradicionalnih proizvoda se upotpunjuje, a prodavači očekuju da će, bez obzira na cijene i inflaciju, prodaja biti kao i proteklih godina, tj. da će se pripremljena i ponuđena suhovina rasprodati.

Dakle, riba je zaslužna za pretvaranje petka u "pazarni" dan na čapljinskoj veletržnici, a cijene su joj porasle krajem prošle i početkom ove godine. Najjeftinija je cinkva - 6 KM, somići su 7 KM, pastrva 12 KM, som 14 KM, šaran 15, a lubin i orada iz neumskih ribogojilišta oko 18 KM.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije