Izaslanik SNSD-a u Domu naroda

Kovačević: Stvari oko kojih se ne možemo dogovoriti, treba ostaviti po strani

Radovan Kovačević
BHRT
30.01.2023.
u 19:42

Izaslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević govorio je za BHT1 uživo o formiranju državne vlasti i odnosima unutar vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, kao i o suradnji i planovima SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka Osmorke na razini države Bosne i Hercegovine. 

"Uvodimo neku vrstu moratorija na pitanja o kojima ne možemo imati suglasnost, a bavit ćemo se pitanjima o kojima možemo", stav je SNSD-a, HDZ-a BiH i Osmorke promoviran nakon dogovora tih stranaka. Komentirajući tu rečenicu, Kovačević je kazao kako Milorad Dodik već dugo vremena zagovara princip da "u Bosni i Hercegovini treba funkcionrati na način da gura projekte i one stvari oko kojih se može  postići dogovor."

"Bosna i Hercegovina je i ustavno koncipirana na taj način da jedino ono oko čega potignemo konsenzus, kompromis oko onoga se možemo dogоvoriti, jeste nešto što jeste stav Bosne i Hercegovine, nešto što može uspjeti u Bosni i Hercegovini. Nažalost, imali smo  često miješanje stranaca, a uz to miješanje stranaca imali smo podršku uvijek isključivo prema jednoj strani u Bosni i Hercegovini, a to je prema predstavnicima bošnjačkog konstitutivnog naroda i išlo se uvijek u pravcu toga da se radi sve na štetu Republike Srpske, na štetu srpskog, ali i na štetu hrvatskog konstitutivnog naroda. I nismo došli sigurno do bilo čega što bi moglo na bilo koji način da se nazove dobrim, pa čak ni za Bošnjake, dakle, za bilo koga u Bosni i Hercegovini", rekao je Kovačević.

On je ocijenio kako je "krajnje je vrijeme da počnemo funkcionirati na onaj način kako je i predvidio Ustav Bosne i Hercegovine, a to je da se predstavnici tri konstitutivna naroda, dva entiteta, dogovore oko toga u kojem pravcu treba ići Bosna i Hercegovina i da je to onda jedini pravac u kojem možemo svi raditi."

"Ovo što smo imali u prethodnom mandatu, da imate, primjerice, ministra inozemnih poslova koji u potpunosti krši Ustav, koji u potpunosti ignorira činjenicu da mu je šef Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i da se ponaša na način kao da postoje stavovi Bosne i Hercegovine, iako Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije donijelo stavove, to sigurno nije dobro i nije dobro za bilo koga", smatra Kovačević.

Prema njegovom mišljenju "upravo to najviše šteti ugledu Bosne i Hercegovine i ruši Bosnu i Hercegovinu direktnije nego bilo što drugo". 

"Nadamo se da je takva vrsta ponašanja iza nas, da ćemo se dogovarati, da ćemo gledati kako zajednički da uradimo ono što je dobro za sve u Bosni i Hercegovini, dakle, i za građane Republike Srpske i za građane Federacije Bosne i Hercegovine. One stvari oko kojih se ne možemo dogovoriti, svi znamo da ih je u Bosni i Hercegovini puno, treba trenutno ostaviti po strani, za neko drugo vrijeme kada će nam možda i nekakve međunarodne okolnosti dozvoliti da lakše dođemo do neke vrste kompromisa. Trenutno, treba da se posvetimo svemu što sa razine Bosne i Hercegovine može na bilo koji način poboljšati živote građana. Važno je da odredimo određene zajedničke projekte kako bismo zajedno radili nešto od čega bi moglo da bude bolje", kazao je Kovačević.

On je komentirao i, kako je rekao, smanjeni legitimitet Osmorke, osvrćući se na politička previranja među strankama koje je čine. 

"Ono što je bitno iz naše perspektive: mi smo potpisali sporazum sa HDZ-om i predstavnicima Osmorke u trenutku kada su oni imali najveći legitimitet kao predstavnici te bošnjačke političke strukture. To su njihovi unutarnji problemi, sve do onog trenutka dok oni imaju legitimitet da ispune sve ono što su obećali kada su potpisali taj sporazum, a obećali su da ćemo u Bosni i Herecgovini da se dogovaramo, da uvažavamo Ustav Bosne i Hercegovine i da radimo projekte i aktivnosti isključivo na bazi Ustava Bosne i Hercegovine", naveo je Kovačević, dodajući kako će, dok imaju legitimitet da to provode, stranke Osmorke biti partner SNSD-a. 

"Ne ulazimo u njihove unutarnje probleme, u njihova unutarnja previranja, to su problemi koje će oni, vjerujem, znati sami riješiti", naveo je.

Govoreći o ulozi koju će u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imati SNSD, Kovačević je kazao kako se radi o jedinoj stranci u Bosni i Hercegovini koja ima kapacitet da u Domu naroda ima četiri izaslanika.

"Mi nikada ništa nismo blokirali niti planiramo išta blokirati. To što neko donošenje odluka u interesu građana koji su nas birali i koje mi predstavljamo naziva blokiranjem, to je već neki potpuno drugi problem. Mi ćemo i dalje, i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u svakom drugom zajedničkom organu i na svakoj drugoj razini raditi ono što je naš posao, a to je da donosimo odluke, da provodimo i realiziramo te odluke, u interesu onih građana koji su nas birali, a to su građani Republike Srpske", naglasio je Kovačević.

Govoreći o izboru veleposlanika Bosne i Hercegovine, o čemu je proteklih dana bilo govora u javnosti, izaslanik SNSD-a je rekao da su stvari  jednostavne - onako kako piše u Ustavu, tako će biti.

"U Ustavu Bosne i Hercegovine piše da je taj dio posla u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U Ustavu Republike Srpske piše da predsjednik Republike Srpske predlaže srpskom članu Predsjedništva, odnosno članu Predsjedništva iz Republike Srpske, imena odnosno kandidate koji će u ime Republike Srpske biti diplomatski predstavnici Bosne i Hercegovine. To je nešto što je rađeno i ranije, bit će rađeno i u budućnosti, rekao je, između ostalog, izaslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?