bivši veleposlanik BiH u Kini

Kovačević: Mehanizam "16+1" dobit i za BiH i za Kinu

Kovačević
04.05.2016.
u 09:45

Mehanizam suradnje "16 + 1" između Kine i zemalja centralne i istočne Europe pruža idealnu platformu za unaprijeđenje ekonomske suradnje između Kine i Bosne i Hercegovine, rekao je u razgovoru za kinesku novinsku agenciju Xinhua Amel Kovačević, bivši veleposlanik BiH u Kini.

Kovačević, koji je sada direktor odjela maloprodaje u Bosna Bank International (BBI), dodao je kako će "16 + 1" platforma biti od velike koristi za bilateralne odnose dvije zemlje.

- Platforma pruža novu dinamiku ekonomske suradnje između dvije zemlje, a dvije strane na taj način mogu razviti vrlo koherentne i sveobuhvatne strategije - rekao je on.

Kovačević, koji je bio veleposlanik BiH u Kini od 2010. godine do 2013. godine, naveo je da je mehanizam "16 + 1" dobit i za BiH i za Kinu.

- Imamo puno potencijala za ekonomsku suradnju, a ovo će biti tek početak - rekao je Kovačević.

BiH može predstaviti velike projekte jakim kineskim kompanijama u sektorima kao što su infrastruktura i energija, rekao je bivši veleposlanik BiH u Kini.

- Kineski investitori su idealni partneri za BiH, jer kineske kompanije mogu ponuditi konkurentne tržišne cijene, znanje, stručnost i jake izvore financiranja - dodao je Kovačević.

Kovačević je također naglasio da su neke od velikih kineskih kompanija već bile uspješne u nekim projektima, kao što je termoelektrana Stanari, a sigurno će biti još velikih projekata u energetskom sektoru, sektoru transporta, itd.

Postrojenje snage 300 megavata na sjeveru BiH, koje je izgradila kineska kompanija ‘Dongfang Electric Corporation’, trebalo bi biti pušteno u funkciju sredinom 2016. godine.

- Uspješna privredna suradnja će pozitivno utjecati i na kulturnu razmjenu, što će unaprijediti bilateralne odnose- zaključio je on.

Kovačević je također naglasio i značaj sedmog po redu Sarajevo Business Foruma (SBF), koji će se održati danas i sutra u Sarajevu, što će biti odlična prilika za poboljšanje ekonomske suradnje, ali i boljeg razumijevanja između Kine i BiH.

Kao jedan od najvećih poslovnih događaja u regiji, SBF će se ove godine fokusirati na mehanizam suradnje"16 + 1" na temu "Jedna regija, jedna ekonomija - Perspektive Kina + 16”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije