Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Košarac: Realizacija projekta HES ''Gornja Drina'' u nadležnosti institucija Republike Srpske

25. studenoga 2020. u 16:49 0 komentara 211 prikaza

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je potpisivanje zajedničke izjave Republike Srpske i Republike Srbije o realizaciji projekta Hidroenergetskog sustava "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci.  

Košarac je istaknuo da realizacija ovog projekta predstavlja novi ozbiljan energetski resurs Republike Srpske i Republike Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.  

"Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sustava "Gornja Drina" proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i suradnje sa Srbijom. Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizira na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i naše regije, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realizirn", poručio je Košarac.

S tim u vezi, Košarac je danas uputio dopise predsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru rudarstva i energetike Republike Srbije, u kojima ih je informirao o važećem pravnom okviru na nivou institucija BiH u vezi sa izgradnjom Hidroenergetskog sustava "Gornja Drina".  

Košarac je naglasio da su institucije Republike Srpske poduzele aktivnosti na realizaciji predmetnog projekta u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na razini BiH, uključujući i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

"Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava. To je politika koju zagovaram i od koje neću odstupiti, jer smatram da je poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcioniranja i preduvjet za uspješnu suradnju institucija", naveo je ministar Košarac. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.