Pedijatrica Ademović:

Koronavirus mogao bi osvijestiti roditelje da je cjepivo ključno u sprječavanju zaraznih bolesti

cjepivo
Duško Jaramaz/Pixsell
22.04.2020.
u 07:00

Cijepljenje djece u BIH posljednjih  nekoliko godina stalno je tema rasprave. Pojedine roditelje brinu moguće nuspojave, dok s druge strane stručnjaci smatraju  kako  je cijepljenje ključno protiv  zaraznih bolesti.

Pedijatrica Mira Ademović kaže za Klix.ba kako se nada da će trenutna pandemija utjecati na svijest roditelja i promijeniti njihovo mišljenje.

Ademović je istaknula kako su roditelji zapravo zaboravili koliko su opasne ospice, parotitis, polio, tuberkuloza i ostale zarazne bolesti.

Dodala je kako su se svi ljudi uspavali po tom pitanju i vjeruje kako će trenutna situacija povećati svijest o toj temi posebno nakon što se u literaturi navodi kako BCG cjepivo može biti od koristi u borbi protiv koronavirusa.

"Naredna istraživanja koja se budu provodila će dati decidan odgovor na to, za sada su to samo pretpostavke, ali je činjenica da smo na Balkanu uvijek imunizirali djecu BCG cjepivom i ona je obavezna pa čak i roditelji koji su živjeli u zapadnim zemljama gdje nije bila ova vrsta cijepljenja, njima je bila preporuka kada dođu u zemlje bivše Jugoslavije da se cijepe jer je kod nas bilo tuberkuloze", kazala je doktorica Ademović.

"Činjenica je kako je u Italiji i Austriji i drugim zemljama mnogo veća smrtnost nego što je to u našoj zemlji. Ili imamo sreće u nečemu ili je upravo imunizacija BCG cjepivom doprinijela tome da se zaraza drži pod kontrolom, ali naravno to će istraživanja pokazati, ali vjerujem da će roditelji razmisliti malo više o tome hoće li cijepiti djecu", istaknula je pedijatrica.

Doktorica se osvrnula i na trenutnu pandemiju rekavši kako cijeli svijet o koronavirusu veoma malo zna te će proći izvjesno vrijeme da se pronađe cjepivo koje direktno sprječava njegov utjecaj. Međutim, dodala je i to kako roditelji ni u jednom trenutku ne trebaju oklijevati kada je riječ o imunizaciji djece jer će time njihov organizam postati otporniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?