Odžak razvoj općine

Koridor Vc značajno će utjecati na razvoj posavske općine Odžak

27.11.2015.
u 06:30

Zahvaljujući koridoru Odžak će biti prometno i međunarodno čvorište

- Prostorni plan je jedan od najvažnijih dokumenata općine koji treba određivati osnovne pravce i usmjeravati njezin razvoj. Općina Odžak nema prostorni plan novijeg datuma, što je često predstavljalo problem pri donošenju važnih razvojnih odluka, osobito u posljednje vrijeme od kako se ubrzala gradnja koridora Vc i razvoj ostalih infrastrukturnih sustava te posavske općine, piše Večernji list BiH. U općinskom poglavarstvu Odžak intenzivirali su stoga aktivnosti u smjeru donošenja prostornog plana. Upriličeno je potpisivanje ugovora o izradi tog dokumenta vrijednog 49.725 KM. Potpise na ugovor stavili su načelnik općine Hajrudin Hadžidedić i direktorica tvrtke Urbis centar d.o.o.  iz Banje Luke Snežana Mrđa-Badža.

Planski dokumenti

Cilj prostornog plana je definiranje principa i kriterija racionalnog korištenja prostora, okvirno definiranje koncepcije gospodarskog razvoja (poslovne zone), razvoja infrastrukturnih sustava (autocesta Vc), razvoj društvenih djelatnosti, zaštićenih prirodnih i povijesnih područja, zaštita od poplava, definiranje održivog razvoja, objašnjavaju u poglavarstvu.

- Nismo imali prostorno-planske dokumentacije, što je osnova za dobivanje upravih akata, urbanističke i građevinske dozvole, pa nam je bilo doista teško raditi, i još uvijek je, sve dok se ne donese prostorni plan kako bi se mogla odrediti namjena površina za cijelu općinu Odžak i nastavit izdavati upravni akti, kazala je Kata Grgić, referentica za prostorno uređenje u općini Odžak.

Koridor Vc

Ulazak i prolazak koridora Vc kroz Odžak posve će promijeniti i njegovu perspektivu kao prometnog i međunarodnog čvorišta, pa će i njegovi prirodni potencijali dobiti drugo značenje. - Prolazak koridora Vc je izrazito imao utjecaj na izradu strateških dokumenata kao što su strategija razvoja općine Odžak i izrada prostornog plana. Prolazak te važne prometnice stavlja našu općinu u poseban položaj. Očekujem u iduće dvije godine puno drugih infrastrukturnih objekata koji će biti od posebnog značaja za razvoj ovoga dijela Posavske županije. Rok za izvršenje planiranih aktivnosti je 12 mjeseci, tako da će iduće godine u ovo vrijeme Odžak imati izrađen prostorni plan za razdoblje od 2015. do 2035. godine, ističe načelnik općine Hajrudin Hadžidedić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije