RISTO MANDRAPA, PREDSJEDNIK FERK-a:

Korekcije cijena el. energije neće biti do 1. siječnja 2015.

Risto Mandrapa
Zoran Grizelj
14.11.2013.
u 09:30

- Da je Vlada rekla da je dobra hidrologija ove godine, da se pristupa rebalancu bilance, pokrenuli bismo tarifni postupak - rekao nam je Mandrapa

Dok ombudsmani traže snižavanje cijena električne energije, a građani se pitaju zašto se to već u Hercegovini nije dogodilo, Elektroprivreda HB HZ i Elektroprivreda BiH nastavljaju s rekordnom proizvodnjom. Većina je mišljenja da je postojao prostor i razlog za smanjenje cijena električne energije, a zašto do toga nije došlo razgovarali smo s predsjednikom Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) Ristom Mandrapom.

Zašto nije došlo do smanjenja cijena električne energije? U prvom redu tu mislim na Elektroprivredu HZ HB?

Osnova za tarifni postupak je elektroenergetska bilanca. To je dokument koji usvaja Vlada Federacije i koji sadrži podatke o planiranoj proizvodnji i potrošnji. Ova godina je hidrološki daleko iznad prosjeka, ali Vlada nije napravila rebalans bilance. Da je situacija bila drukčija, mi bismo gledali ima li osnove za smanjenje cijena električne energije. Da je Vlada rekla da je dobra hidrologija ove godine, da se pristupa rebalancu bilance, mi bismo pokrenuli tarifni postupak. Elektroprivreda HZ HB je svoj plan proizvodnje ostvarila u prvih pet mjeseci godine, ali nije bilo rebalansa bilance.

Kakve su trenutne informacije, hoće li biti promjena cijena električne energije prema vašim informacijama?

Sa sigurnošću mogu reći, na osnovi inputa koje imamo sada, neće biti korekcije cijena električne energije do 1. siječnja 2015. godine.

Dosta se govori o tome kako će građani uskoro moći birati od koga će kupiti električnu energiju. Što je s tim procesom?

Svi kupci od 1. siječnja 2015. godine osim kućanstava i malih gospodarstava će moći birati od koga će kupovati električnu energiju...

Jesu li dvije elektroprivrede spremne za takve promjene na tržištu?

Elektroprivrede se moraju restruktuirati kako bi bile spremne za promjene koje dolaze...

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije