Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kopija Međugorja u 
srcu Središnje Amerike

23. srpnja 2016. u 08:00 0 komentara 546 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Kako postoje gradovi i mjesta pobratimi i kumovi, to je opće poznata stvar, ali da postoje dva geografski i u svakom drugom pogledu identična i povezana mjesta na planetu, prava je rijetkost.

Takav je slučaj s hercegovačkim mjestom Međugorjem i Danlijem u Hondurasu.

Naime, u dalekom Hondurasu postoji jedno malo mjesto koje se zove Danli (u doslovnom prijevodu “među gorama”). U tom mjestu je 2006. godine izgrađena crkva sv. Jakova identična onoj u Međugorju. Ali tu nije kraj sličnostima ova dva mala mjesta na različitim krajevima svijeta. Naime, dva okolna brda pretvorena su u križni put - Križevac s križem visokim 20 metara i Podbrdo s 20 postaja krunice, te Plavi križ. U okviru kompleksa nalazi se i veliki vanjski oltar, također po uzoru na onaj u Međugorju, prenosi Večernji list BiH.

Drugim riječima, pravo malo Međugorje u samom srcu Središnje Amerike, 10.000 km udaljeno od onog izvornog hercegovačkog Međugorja.

Ovu župu sv. Jakova u Danliju mjesni nadbiskup proglasio je svetištem, a idejni začetnik izgradnje svetišta je dr. Elio Alvarenga, rektor katoličkog sveučilišta u Hondurasu, koje se zove Katoličko sveučilište Hondurasa “Naša Gospa Kraljica Mira”.

Ono što je još jedna zanimljivost, ali i poveznica ova dva mjesta je to što se i u Danliju organizira Festival mladih po uzoru na onaj međugorski. Početkom veljače 2013. godine u mjestu Danli je održan prvi Festival mladih, apsolutno po uzoru na onaj u Međugorju.

Oscar Andres Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, koji je bio smatran jednim od vodećih kandidata za sljedećeg papu, kazao je za Danli: “Prednost Danlija je u tome što je južna granica vrlo blizu, tako da vjernici iz Nikaragve, Kostarike i Paname imaju jednostavan pristup. Ni Gvatemala i El Salvador nisu daleko. Dakle, naša je namjera da se festival održava svake godine.”

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.