BUDITE NA OPREZU

Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje

sol
shutterstock
09.01.2023.
u 07:32

Prema ovoj studiji, prehrambeni stručnjaci preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama, a ovaj izračun uključuje sol koja se krije u prerađenoj hrani.

Svima su nam poznati nedostaci unosa previše soli, uključujući probleme sa srcem i krvnim tlakom. No, novo istraživanje pokazalo je da bi nas količina soli koju jedemo mogla učiniti ranjivim na bolesti od bakterija, odnosno može oslabiti naš imunitet, kako piše Metro. 

Studija objavljena u časopisu Circulation nadala se da će steći više razumijevanja iz studije iz 2015. godine, koja je otkrila da velike količine natrija u krvi utječu na to kako se određena vrsta bijelih krvnih stanica priprema za reakciju kad osjeti nezdravu stanicu. 

U ovom istraživanju tim je ispitivao "metabolizam imunoloških stanica koje su bile izložene visokim koncentracijama soli". Ovoga puta primijetili su kako sol utječe na imunitet remeteći dišni lanac, što uzrokuje stanice da proizvode manje ATP i manje kisika. 

ATP (adenozin trifosfat) se objašnjava kao "univerzalno gorivo koje pokreće sve stanice", pružajući energiju za mišićnu snagu i metaboličku regulaciju. To znači da, ako visoka razina natrija u tijelu uzrokuje nedostatak ATP-a, to može utjecati na sazrijevanje i funkcioniranje tih bijelih krvnih stanica. Te su stanice odgovorne za imunološki odgovor tijela.

Profesor Markus Kleinewietfeld sa Sveučilišta Hasselt rekao je: - Naravno, prvo na što pomislite je kardiovaskularni rizik. No, višestruka ispitivanja pokazala su da sol može utjecati na imunološke stanice na razne načine. Ako se tako važan stanični mehanizam naruši dulje, mogao bi imati negativan utjecaj i potencijalno bi mogao potaknuti upalne bolesti krvnih žila i zglobova ili autoimune bolesti.

- Pa gdje stojimo s konzumiranjem soli? Prema ovoj studiji, prehrambeni stručnjaci preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama, a ovaj izračun uključuje sol koja se krije u prerađenoj hrani.

Ključne riječi
sol

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?