Agencija za sigurnost hrane

Kontrola hrane i vode u 25 općina i gradova u BiH

voda za piće
22.10.2015.
u 06:15

Bit će uzeto oko 530 uzoraka hrane na kojima će se uraditi oko 4550 laboratorijskih analiza

U cilju zaštite zdravlja potrošača procjenom izloženosti potrošača i usklađenosti s važećim zakonodavstvom BiH o razinama ostataka pesticida u hrani, te kontaminantima u vodi za piće iz objekata javne vodoopskrbe, prirodnim mineralnim, izvorskim i stolnim vodama jučer je započeto uzimanje uzoraka u okviru "Plana praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće, prirodnih mineralnih, izvorskih i stolnih voda, te voća i povrća za 2015. godinu".

Navedeni plan praćenja provodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u suradnji s nadležnim entitetskim, županijskim, gradskim, općinskim i inspekcijskim organima Brčko Distrikta BiH. Sukladno ovom planu, u 25 gradova i općina u Bosni i Hercegovini bit će uzeto oko 530 uzoraka hrane na kojima će se uraditi oko 4550 laboratorijskih analiza, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Laboratorijskim analizama bit će utvrđena razina ostataka 25 aktivnih tvari u voću i povrću kako bi se napravila procjena rizika izloženosti potrošača od neispravne hrane biljnog podrijetla, utvrdilo pridržavaju li se poljoprivredni proizvođači u Bosni i Hercegovini dobre poljoprivredne prakse, te spriječile moguće barijere pri izvozu i uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Također, na 430 uzoraka vode za piće iz objekata javne vodoopskrbe, prirodnih mineralnih, izvorskih i stolnih voda analizirat će se eventualna prisutnost metala, nitrata, nitrita, mineralnih ulja, tetrakloretena, trikloretena i mikroorganizama.

Na temelju rezultata laboratorijskih analiza, Agencija će dati preporuke nadležnim institucijama za daljnje postupanje u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije