ZVIZDIĆ U LONDONU

Konstruktivna i prijateljska suradnja u regiji jedan od prioriteta VM-a

London
Foto: FENA
1/5
22.02.2016.
u 12:45

Rad na postizanju konstruktivne i prijateljske suradnje u regiji jedan je od prioriteta Vijeća ministara i vanjske politike BiH u idućem razdoblju, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u izlaganju na Investicijskoj konferenciji o zapadnom Balkanu, koja je danas počela u Londonu u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Obraćajući se prisutnima na sesiji premijera, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao kako je regionalna suradnja i kohezija na zapadnom Balkanu, pogotovo u EU kontekstu, iznimno važna za sve nas.

Pritom je naveo nekoliko pozitivnih primjera suradnje BiH sa zemljama u regiji, kao što je potpisivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom, dogovor zajedničke infrastrukturne i diplomatske aktivnosti sa Srbijom (održavanje zajedničke sjednice VMBiH i Vlade Srbije), te potpisivanje Sporazuma o uzajamnim putovanjima državljana BiH i Republike Albanije.

- Održavanje zajedničkih sjednica, posebno sa susjednim zemljama, postaje nezaobilazan pristup u ubrzanju rješavanja bitnih pitanja i njegovanja dobrosusjedskih odnosa. Ubrzo će biti održane zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH s Vladom Republike Hrvatske kao i Vladom Crne Gore - poručio je Zvizdić, prenosi Fena.

Predsjedatelj Zvizdić je naglasio kako su najvažnija područja za povezivanje zemalja regije, promet i energetika. On je istaknuo kako je Vijeće ministara BiH odlučno nastaviti rad na realizaciji projekata iz oblasti transporta i energetike i posebno naglasio potrebu da Jadransko-jonska autocesta i Jadransko-jonski plinovod prolaze kroz teritoriju BiH.

 - U tom smislu smo odlučno pristupili izradi energetske strategije koja je osnova za kandidiranje projekata iz ove oblasti - naveo je.

Predsjedatelj Zvizdić je rekao i kako izgradnja koridora 5-C predstavlja prioritet Bosne i Hercegovine jer to predstavlja osnovu za ekonomski razvoj i povezivanje s europskim koridorima i susjednim zemljama.

- Ukupna dužina koridora 5-C je oko 335 km od čega je 92 km u potpunosti izgrađeno i operativno. Dijelovi koridora 5-C koje ćemo danas prezentirati EBRD-u za financiranje imaju visoki stupanj spremnosti te se brzo može krenuti s izgradnjom - rekao je Zvizdić.

Ocijenio je da je drugo ključno područje koje povezuje regiju energetika i dodao kako je početkom srpnja 2015. na sastanku ministara šest zemalja zapadnog Balkana u Tajništvu Energetske zajednice u Beču prihvaćena Zajednička izjava u čijem Aneksu je data lista od pet prioritetnih projekata koji se odnose na reginalno povezivanje, a mogu biti spremni za realizaciju u ovoj  godini i financirat će se kroz Investicijskiokvir za zapadni Balkan.

On je istaknuo i da je BiH uključena i u projekat 400 kV interkonekcije sa Srbijom i Crnom Gorom (Višegrad-Bajina Bašta-Pljevlja) koja ujedno otvara koridore prema Rumunjskoj i Bugarskoj, odnosno putem podvodne kablovske veze i prema Italiji. Vrijednost ovog projekta je 66 milijuna  eura.

- Pozivamo međunarodne financijske institucije da podrže što je moguće više sličnih projekata, s obzirom na to da se radi o konkretnim i vidljivim efektima, od kojih veliki broj građana BiH ima neposredne koristi. Istovremeno proces dalje otvara put, ne samo za europsku integraciju regije već i za njenu stabilizaciju. Bosna i Hercegovina svoju odlučnost i opredijeljenost ka jačem regionalnom povezivanju pokazuje i kroz veoma intenzivan rad Državnog investicijskog odbora kao mehanizma koji predstavlja osnovni uvjet za kandidiranje infrastrukturnih projekata -  rekao je predsjedatelj Zvizdić na sesiji premijera zemalja zapadnog Balkana i dodao da je BiH otvorena za unaprijeđenje suradnje i partnerstava koja mogu rezultirati unaprijeđenjem, prvenstveno regionalnog povezivanja i ekonomske suradnje, te integracije u europski ekonomski prostor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?