Izabran predsjedatelj i zamjenik

Konstituirano povjerenstvo za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

26.05.2020.
u 15:59

Izborom predsjedatelja i prvog zamjenika dopredsjedatelja danas je konstituirana Privremena istražna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Za predsjedatelja Privremene istražne komisije izabran je Damir Arnaut, a za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je Dragan Mektić.

Komisija je usvojila Zaključak da će, do izbora drugog zamjenika predsjedatelja, nastaviti sa radom u skladu sa članom 188. Poslovnika Zastupničkog doma PSBiH.

Privremena istražna komisija Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH formirana je na osnovu zaključka sa druge hitne sjednice Zastupničkog doma, na kojoj su zastupnici raspravljali su o aktalnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Europske komisije.

Na osnovu usvojenog zaključka, cilj Privremene istražne komisije bit će da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH da sudjeluje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Europskoj uniji. Prema usvojenom zaključku Zastupničkog doma, Privremena istražna komisija ima zadatak da provede sve radnje potrebne za ostvarenje ovog cilja, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom.

Na konstituirajućoj sjednici Privremena istražna komisija Zastupničkog doma usvojila je i zaključak koji glasi: “Obzirom na veliku pažnju javnosti i pravosudnih institucija izazvanu dešavanjima oko nabavke respiratora u Federaciji BiH i pokretne bolnice u Republici Srpskoj, tražimo od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine da nam dostavi detaljne podatke za ove i sve ostale izdate dozvole za interventne nabavke lijekova i medicinskih sredstva u periodu od 15. ožujka do danas sa pojedinačnim iznosima, nazivima dobavljača i opreme, te krajnjim korisnicima i drugim dostupnim podacima.”

Na osmoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH u Privremenu istražnu komisiju Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH potvrđeno je imenovanje članova ove komisije: Damir Arnaut, Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković – Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije